duminică, 12 decembrie 2021

Făgărașii mai altfel, 6-12.09.2021, ziua 1

 ”Au trecut 7 ani de la ultima ediție a turei „Făgărașii, mai altfel” a Clubului Alpin Român Filiala Cluj, inițiată de dl. Dinu Mititeanu. Anul acesta organizarea a fost luată în mâinile lui Ovidiu Motioc, cu ajutor pe parte de tehnică alpină din partea lui Serghei Suslov.”

Așa începe descrierea turei de pe blog-ul clubului: https://carcluj.ro/blog/fagarasii-mai-altfel-ed-2021. Aici puteți citi întreaga descriere a turei. Eu vă voi povesti pe bucățele, inclusiv sectoarele ”mai altfel” decât ”Făgărașii mai altfel” :).

Din Cluj pornim cu mașinile personale prin Sibiu și Porumbacu de Sus până la parcarea de la Castelul Zânelor. De aici ne regrupăm în mașini mai puține până la carieră și apoi și mai puține încă vreo doi kilometri mai sus (mașini 4x4). Mai departe pornim cu toții în jurul orei 11.30 pe drum spre marcajul TA și apoi în urcuș spre cabana Negoiu. Avem rucsaci mari și mergem în ritm ușor. La cabană mâncăm din traistă lângă cabana veche fiindcă cea nouă este în șantier. Vin la noi doi salvamontiști și vorbim cu ei/anunțăm planul pe zile. Cam după o oră de pauză punem dulapurile în spate și pornim agale pe Drumul Zmeilor (TA) spre valea Sărății și apoi Piatra Prânzului.





Pauză de regrupare la trecerea apei Sărății! 

Ca o paranteză vă povestesc că, dacă pentru unii denumirile locale sunt doar niște denumiri, pentru mine sunt parte din poveștile copilăriei. Am crescut fie cu poveștile clasice pe vinil/disc, fie cu poveștile tatei despre toate minunatele denumiri din Făgărași. Well, tata spunea ”Făgăraș” și pe ”biblia” scrisă de Bălăceanu, Cicoti și Cristea am completări ale lui despre unele ascensiuni nemarcate!

Mai departe urcăm spre Piatra Prânzului și eu cu Mihai mergem mai încet și povestim de toate legate de Munte (multe gesturi și bun simț preluate din educația Muntelui și transmise mai departe așa cum le-am învățat). La pauza de la Piatra Prânzului eu nu simt nevoia să mă opresc și continui după celebra replică: ”Vă mai aștept mult?” :). Schimbăm marcajul în CR, urcăm spre baza Strungii Ciobanului și o vom traversa cu atenție pe lanțuri. E a doua strungă ca lejeritate (între Strunga Doamnei și Strunga Dracului) și ne e comodă (well, dacă nu ar fi dulapii în spate ar fi și mai ușor!).














Regrupăm după Strungă și de aici vom merge în deja-cunoscutul ritm de melc cu casa în spate spre locul de campare. Să nu uit că trecem pe lângă placa comemorativă a modestului Zsolt Török dispărut în 2019 în urma unui accident în Creasta Fierăstrăului. E (fiindcă nu pot spune ”a fost”) unul din cei mai buni alpiniști români ai prezentului!

Printre valurile albe ajungem la locul de campare spus de Geta (cunoscut dintr-o altă ediție a Făgărașilor mai altfel condusă de Dinu Mititeanu) și ne instalăm corturile (circa 19.20) în Căldarea de sub Strunga Dracului. Aici vom avea tabăra de bază pentru următoarele cinci zile, turele fiind parcurse cu rucsaci mici!

Prin ingeniozitatea colegilor găsim o metodă inedită de a suspenda alimentele și astfel vom avea alimentele intacte, nici un animal neavând cum să ajungă la ele. 










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu