Eee, după atâtea zile frumoase urmează și coborârea... Cum spuneam cu două zile în urmă, coborârea o vom face pe CA din Șaua Puha, prin Căldările Șerbotei. Pe hărți apare o singură căldare, dar când mergi pe teren vezi de fapt că între firul principal al Șerbotei și muchia Puha (unde este și șaua omonimă) mai este un fir secundar cu ale sale căldări.
Plecarea este ceva mai târziu, la ora 10.00. Până atunci lăsăm corturile să se usuce și ne facem bagajele. Pentru mine, care mi-am făcut bagajul mai repede un pic, mai este un pic de explorare sumară a zonei. Cu Ovidiu căutăm să identificăm izvorul Porumbăcelului aflat la cea mai înaltă altitudine. Cam toate sunt în zona mlăștinoasă de mai jos de corturile noastre!
Fix la ora stabilită, ”locomotiva” pornește la drum. Altfel spus urmez exemplul prietenului și colegului Dinu care, o dată ce a anunțat ora de plecare, la fix face primul pas. E vorba doar de exemplu, nu că nu am aștepta colegii. Îi aștept în Șaua Puha unde (după 11 minute!) las rucsacul și, până să vină ei, urc un pic pe zona stâncoasă de la nord de șa. Merg printre țancuri mici până în punctul în care începe o pantă domoală, de iarbă, spre nord și pădure. Revin la colegi și cobor ”măturică” prin prima căldare. Sunt unghiuri foarte faine și tare îmi place traseul. Acum vreo câțiva ani îmi făcuse cu ochiul traseul pe care suntem acum, în urcare ;). Trecem în a doua căldare care se unește cu firul principal al Șerbotei, depășim stâlpul de intersecție cu PR dintre Bârcaciu și Negoiu, traversăm apa pe un pod solid de lemn și urcăm, fiecare în ritmul lui, un șir de serpentine și apoi curba de nivel până la cabana Salvamont Negoiu (cabana veche). Aici un pic de timp de taclale înainte de a porni la vale (cu salutări prietenilor de la cabana nouă care erau în curățenie și apoi cu gând de plecare)!
Eu rămân în urmă și vreau să recuperez distanța față de colegi. Așa că tai serpentinele de sub cabană, depășind repede și primii colegi din grup. Dacă tot am pornit-o în ritm alert la vale, continui la fel și în 34 de minute de la cabană sunt la stâlpul de marcaj de la prima parcare. Bun timp!
În 12 minute ajung la mașină și, fiindcă am ceva avans față de colegi, îmi permit un lux: duș în apa rece a Șerbotei! După vreo 20 de minute vin colegii. Ne bucurăm de finalul de tură, urcăm în mașini și vom regrupa la Castelul de Lut ca să stabilim unde mâncăm. Până la urmă alegem popasul Avrig unde ne vom bucura de o masă copioasă și sănătoasă pe fondul frumoaselor amintiri adunate în cele șapte zile ale ”Făgărașilor mai altfel”!
Cu mulțumiri colegilor coordonatori/organizatori, mă înclin în fața voastră și așteptăm cu toții nerăbdători alte ture și mai ales următorii ”Făgărași mai altfel”. Se anunță trasee foarte faine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu