luni, 1 noiembrie 2021

Sântămăria Orlea, Transparâng, Pădurea Colorată, Căsuța Răsturnată 18.07.2021

Cu mulțumiri organizatorilor pentru faina zi de ieri din complexul speologic Ponorici-Cioclovina, pornim spre casă. Laura vrea să vadă biserica reformată din Sântămăria Orlea, de sec. XIII. Altă dată o mai văzusem de afară și acum avem norocul să fie un domn în interior, îngrijitor al bisericii. Așa că ne bucurăm de răcoarea zidurilor groase și de multele și detaliate explicații. Pentru un istoric vă invit să citiți mai jos și pentru detaliile ”picante”, vă invit să mergeți acolo. Din două motive: 1. am mai uitat o parte din detalii :D și 2. degeaba aș explica aici dacă nu vedeți cu ochii voștri despre ce e vorba!

















Pe valea Jiului ajungem în Petroșani, facem stânga spre Obârșia Lotrului și la începutul șoselei Transalpina (Transparâng ar fi corect fiindcă traversează Parângul, nu Alpii!) facem o pauză pentru un kurtos kalacs :)! Drumul e fain, are multe serpentine, dar nu e nici pe departe atât de periculos pe cât îi fac unii reclamă. Nu am putea zice nici că e wow, dar nici de lepădat. Nu poate fi comparat cu Transfăgărășanul pentru simplul motiv că e altceva! Vom face câteva pauze înainte de Urdele, în pasul Urdele unde e un mic bâlci, la punctul marcat cu altitudinea 2150m și apoi continuăm spre Rânca și Novaci unde ne vom opri puțin pentru o vizită de familie.








Ne rămăseseră restante de la venire două obiective unde mergem acum:

1. Pădurea colorată, un manifest pentru natură care se dorește a atrage atenția asupra defrișărilor abuzive din România.






2. Căsuța răsturnată, foarte aproape de Pădurea colorată. Este un proiect inedit deschis pentru public la 08.11.2020. Proiectul pleacă de la ideea: ”Ți-ai imaginat cum ar fi dacă ai sta într-o casă care este, practic, cu susul în jos?”












No, și cu asta s-a încheiat partea asta de concediu! Multe amintiri și locuri faine! De mâine pornim spre o cu totul altă zonă a țării! Sunteți curioși? Vom vedea în postările următoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu