Ne trezim devreme fiindcă avem ceva drum de făcut astăzi. Pe la 7.00 ies puțin afară pentru a respira aerul răcoros de munte. Și pentru a admira Hochkönigstock din vest și pădurile din fața pensiunii prin care sunt pârtii de schi. Greu de observat! Mai fac câteva poze în interiorul frumoasei pensiuni (și pe balcon, de ce să mint!) și am parte de o surpriză foarte faină: îmi spusese ieri Hubert că are o angajată româncă și mă întâlnesc cu ea pe scări. Amândoi suntem bucuroși să vorbim românește și îmi spune că lucrează de trei ani aici. E foarte mulțumită fiindcă aici totul se desfășoară normal, nu există stres din partea angajatorului. Toate merg bine și fiecare își face treaba în ritmul personal.
După micul dejun foarte bogat, mulțumesc gazdei și la 8.00 pornim la drum. Avem mulți kilometri de făcut (vreo 600 de kilometri!). Până în Salzburg admirăm munții, fac câteva poze castelului Hohenwerfen și continuăm pe A1 spre Viena (cu câteva poze când trecem pe lângă lacul Mondsee). Din dreptul orașului Linz intrăm pe valea Dunării, lăsăm pe stânga abația de la Melk, ocolim Viena pe A21 și continuăm pe A4 și apoi M1 în Ungaria pe lângă Györ și intrăm în Budapesta prin Buda cam pe la 16.30. Vom face un circuit cu autocarul cu o surpriză din partea șoferilor și pentru mine și pentru grup: o pauză la Bastionul Pescarilor!
Circuitul cuprinde dealul Gellert, Podul Elisabeta (Erzsébet híd), malul Dunării, palatul Gresham, Podul cu lanțuri (Széchenyi Lánchíd), Parlamentul și zona Bationului Pescarilor (Halászbástya). După cum spuneam, șoferii ne lasă chiar sub bastion (Hunyadi János útca) și de aici urcăm pe scările monumentale până sus în piața Szentháromság tér. Le povestesc puțin de breasla pescarilor, de biserica Mátyás și de Sf. Ștefan a cărui statuie este în mijlocul pieței și las ceva timp pentru poze.
Mai avem ceva de văzut înainte să mergem la cazare. Coborâm prin spatele dealului Buda și e cât pe ce să facem un accident: un tip cu motoretă a ieșit fix în fața autocarului fără să se asigure. Noroc că șoferul e vigilent și oprește brusc. Se sperie un pic turiștii mei și imediat apreciază viteza de reacție și siguranța șoferilor. De unde până acum tot ziceau că șoferii fac programul :)...
Pe Margit krt. coborâm la Podul Margareta (Margit híd) care schimbă unghiul pe Insula Margareta (Margitsziget), revenim pe malul Dunării și din Széchenyi tér facem dreapta pe József Attila utca, trecem de biserica Sf. Ștefan (Szent István Bazilika) și intrăm pe Andrássy útca. Bulevardul Andrássy útca este monument UNESCO din 2002 și cuprinde pe cei 2.3 kilometri case în stil neo-renascentist sau vile cu fațade și interioare impresionante. Bulevardul ne duce în parcul orășenesc (Városliget). Aici ne vom opri pentru ultimele poze în Piața Eroilor (Hősök tere). Să nu uităm de linia de metrou care merge pe sub Andrássy útca, și ea monument arhitectural la fiecare stație.
În Piața Eroilor este un vânzător de magneți care a văzut că avem număr de România și ne spune în română un pic stricată: Magneți cu Budapesta. Un euro sau cinci lei! Cinci lei! Iau și eu 2-3 magneți conștient de păcăleala cu prețul. Mergem la Monumentul Mileniului pentru poze. Acesta marchează 1000 de ani de la așezarea ungurilor în Câmpia Panoniei în 896. Pe cele două colonade semicirculare sunt sunt statui ale principalilor suverani din istoria maghiară.
Facem pozele de rigoare și ne îndreptăm spre hotel. Aș fi vrut să mă duc la Dandár Gyógyfürdő, cea mai apropiată baie termală publică pentru un pic de relaxare și îmi dau seama că e prea târziu. Așa că mă mulțumesc cu o pizza picantă și două beri ungurești, comandate prin recepția hotelului. Cred că merit relaxarea asta după toată agitația. Am colegi care s-au dus în oraș și s-au întors seara târziu. Oricum stabilisem plecarea pentru dimineață, inclusiv pauza pentru micul dejun (iarăși foarte bogat).
În ultima zi pelcăm dimineață fiindcă avem drum lung până la București. Pe parcurs vor coborî colegii care urcaseră în alte stații și, cu pauzele de rigoare, ajungem după 12 ore de drum în București!
Mulțumiri agenției Christian tour pentru organizare, șoferilor pentru ajutor și înțelegere și turiștilor din grupul meu pentru colaborare! Împreună am adunat noi și noi amintiri!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu