sâmbătă, 11 noiembrie 2023

Cipru 21-26.01.2023 z2

După micul dejun consistent pornim la o ușoară plimbare prin Larnaca. Recunoaștem că, români fiind și având micul dejun cu bufet suedez, luăm la noi ceva rezerve de brânză și fructe. Drept rezultat mâine dimineață ne vor atenționa că mâncarea pe care o luăm se poate mânca doar la masă. Și, discret, vor sta cu ochii pe noi de fiecare dată. Nu comentez nici gestul nostru, nici al lor!

Primul nostru obiectiv este biserica Faneromeni. Pentru asta urcăm pe jos pe Grigori Afxentiou, facem stânga prin parcul Δημοτικός Κήπος și pe B4/Artefidos ajungem la intersecția cu strada Faneromenis. La dreapta este biserica pe care o căutam.








După traversarea micului parc Faneromenis pe strada omonimă ajungem pe lumină la biserica Sf. Lazăr. Cum am povestit câte ceva data trecută, acum las doar pozele să vorbească.




Ieșim pe faleză și mergem în piața Finikoudes pentru a lua autobuzul spre Limasol și Paphos. Vom opri direct la Paphos unde autobuzul face un milion de schimbări de direcție înainte să ne lase în stația de autobuz Piața Municipală. De aici coborâm (culegând ceva fructe de cactus țepoase - ne rămân țepii în degete multă vreme!) pe străzile Itchian Ali și Aristarchou până la giratoriul după care este itnrarea în parcul arheologic-metropolă ”Mormintele Regilor”. Plătim taxa de 2.5 euro/persoană și explorăm parcul în lung și-n lat pentru vreo două ore. Aș putea să vă povestesc despre mormintele de pe aici, dar atunci ce farmec ar mai avea când veți ajunge pe aici?







































Pe bulevardul Mormintele Regilor ajungem la giratoriul de lângă dealul Fabrica. Parcă încep ceva tensiuni fiindcă e distanța lungă. Dar cumva drumurile astea și obiectivele le-am stabilit amândoi... 
Explorăm catacombele, pasarela rutieră și tot dealul Fabrica înainte de a coborî cumva spre mare spre situl arheologic Nea Paphos.






Ajungem la golful unde în larg se poate vedea digul vechi. În dreapta noastră este situl arheologic cu castelul Paphos în față. În dreapta este intrarea și cumva avem ceva neînțelegeri. E adevărat că nu spun mai devreme, dar mă înțeapă un genunchi. Găsesc motiv de nemulțumire că e târziu și am avea mult de vizitat. Adică în 45 de minute ar trebui să vedem cât mai mult. Intrăm totuși (4.5 euro/persoană) și vedem ce se poate. Asta înseamnă mers repede aproape spre alergat ceea ce pentru mine e nițel cam greu. Dar nah, când mai vii aici? Așa că pe repede înainte reușim să ajungem la punctele principale din parcul arheologic: Casele lui Dyonisos, Tezeu, Aion, Orfeu, Agora și farul din Paphos. Reușim la 17.00 fără câteva minute să ieșim pe poartă. 





















Mă mișc cam greu și cu ceva efort și tensiune ajungem la drumul principal din oraș E706 de unde luăm autobuzul care ne duce spre Limassol. Mai avem un autobuz/autocar mai târziu spre Larnaca și avem vreo oră timp de hoinărit. Vom face asta în principal prin portul vechi, pe la castelul medieval și moscheea Kebir Camii aflate aproape una de alta. Ne întoarcem în timp util la Limassol Marina pentru a lua ultimul autobuz spre Larnaca. Și bucuroși de locurile văzute și puțin triști că au început neînțelegerile. Poate va fi mai bine mâine!










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu