Ultima zi de Cipru... Cum avem avion pe seară (de fapt așa este și logic să alegi cursa de întoarcere seara pentru a avea ziua cât mai plină), ne propunem să vedem cât mai multe și astăzi. Și cu ce altceva am putea începe decât cu un răsărit pe plaja aflată aproape la cea mai sudică latitudine din Europa?
Suntem pe faleza Piale Pașa și, după fainele momente de la răsărit, ne îndreptăm pe străduțe care se termină cu Kotza Tepe în bulevardul mare Artemidos. Peste drum este memorialul luptei de la Termopile. Pe lângă el mergem pe lângă pădurea de conifere plantată și vom ieși pe străduțe la malul... lacului sărat cu păsări flamingo! Vegetația pitică din apropierea lacului este caracteristică pentru zonele sărate. Atmosfera este foarte faină și încă se mai simt aburii dimineții...
Mergem la dreapta căutând să ne apropiem cât mai mult de păsările flamingo și de pelicanii care plutesc agale pe apă. Din loc în loc mai vedem câte o flamingo ce stă elegant doar pe un picior... Căutăm să ne apropiem de marginea apei reușim doar puțin fiindcă noroiul nu ne lasă să înaintăm prea mult. Este noroi sărat rămas în urma evaporării apei. Ajungem la foișorul-observator și ne bucurăm de alte unghiuri de la câțiva metri deasupra apei și de culorile și umbrele pădurii. Vom găsi ușor aleea care ne duce pe marginea lacului spre nord-est. Acolo este următorul obiectiv până la care ne bucură aleile amenajate extrem de fain!
Este vorba de apeductul Kamares sau Bekir Pașa. A fost construit în 1747-1750 prin finanțarea lui Ebubekir Pașa (cunoscut și ca Koca Bekir Pașa sau Abu Bakr Pașa), guvernatorul otoman al Larnacăi. Are 75 de arce și a fost folosit până în 1939 și este unul din cele mai importante monumente din periaoda otomană. Mai multe informații puteți citi aici. Uite și cum arată:
De aici punem pe Google Maps drumul cel mai rapid spre hotel. Ne e cam foame! Este puțin sub ora 9.00. Mergem pe strada Faneromenis (recunoașteți denumirea fiindcă v-am mai spus de ea!) și apoi pe străzile 1 Aprilie, Georgiou Griva Digeni și Grigori Afxentiou. Înainte de a ajunge la hotel oprim câteva secunde la statuia preotului Makarios care a contribuit la independența Ciprului. Mergem la masă și după aceea ne vom lăsa bagajele la recepție până seara. Personalul este foarte amabil și ne asigură siguranța bagajelor (care oricum sunt puține).
Mai avem de explorat o altă zonă a orașului. Pe strada Kimonos din apropiere este muzeul de arheologie. Vrem să mergem la el și aflăm că lucrătorii au grevă de 2-3 ore. Bun, poate revenim mai încolo. În centrul pieței este statuia lui Michaladis Parides și la dreapta este biserica maronită Sf. Iosif. Este faină la fațadă și în interior este școala catolică și liceul privat Med. Intru doar pentru câteva poze înainte de a continua pe străduțe liniștite.
Mergem până la Lidl să ne mai luăm câte ceva de mâncare pentru azi. Știu, gândiți că ce o scrie aici Cezar că au mers la Lidl că asta e ceva banal. Doar uitați-vă pe hartă să vedeți unde e Lidl! Revenim la plaja Finikoudes pentru o înghețată și ne îndreptăm spre fortul medieval Larnaka.
Fortul este amenajat ca un foarte fain muzeu de istorie a orașului și îl explorăm în fiecare colțișor. Aveți mai jos câteva poze ca invitație spre a căuta acele unghiuri și locuri.
Continuăm pe faleza Piale Pașa spre apus și portul de pescuit și plaja Kastella și revenim pe faleză înapoi la fort. Deja îl prindem luminat sub umbra faină a nopții!
Luăm o ultimă cină la Edesma înainte de a ne lua bagajele de la hotel și a ne îndrepta spre aeroport...
Cam cu asta se încheie vacanța în care nu ne așteptam să vizităm atât de multe în insula dintre Europa și Asia (și geografic și administrativ)! Înapoi peste ape și Asia Mică cu gând la toate câte am văzut și la ce este de văzut în viitor pe aici și prin alte și alte părți!
Mulțumesc pentru răbdarea de a citi și sper că vă sunt de folos dacă vă veți hotărî la o escapadă cipriotă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu