marți, 4 iulie 2017

Fortul X Leurdeni-Bateria 11-12 25.03.2017

Pentru a ajunge cel mai ușor la centură (și șoseaua de centură a Bucureștilor și centura de fortificații) intru la metrou la Timpuri Noi pentru a ieși la stația Anghel Saligny. Chiar înainte de a intra observ un cireș roșu lângă o benzinărie și un angajat de aici îmi spune că e altoit cu un piersic. Chiar așa e și efectul este fascinant!
De la metrou urmez sfaturile prietenului Andrei Ionel și traversez satul Cățelu pentru a intra pe șoseaua de centură spre Dâmbovița. În a doua imagine se observă ceea ce trebuia să fie un port pe principalul râu bucureștean...

Urmând cu aproximație indicațiile aceluiași prieten și ale Google Maps ajung la Fortul X Leordeni/Leurdeni și intru prin intrarea principală. Cum se găsesc destule informații pe internet la o simplă căutare, nu voi da prea multe detalii tehnice. Vă spun doar că este un fort de tip 3, de formă trapezoidală, fără reduit (sursa). 


Ies prin spatele fortului și pe drumuri de câmp ajung la pârâul Câlnău pe care fac dreapta spre centură. Un șofer de tractor îmi confirmă că pe aici pot ajunge la bateria 10-11 pe un drum care coboară spre ziduri. Cu atenție mare la câini :D!

Bateria 10-11 este un depozit de materiale, sunt câțiva câini ce latră de după cuști și cu atenție și grijă poate fi vizitată fără probleme. Este mică, nu ia mai mult de 10 minute să ajungi peste tot prin ea!


Mai departe pe centură fortul XI Popești nu poate fi vizitat fiindcă e unitate militară/SRI. Așa că mai rămâne să încerc să intru în bateria 11-12 care este un depozit al complexului turistic Miorița. Știam că nu se dă voie și tocmai de aceea mă duc direct la recepție să cer accesul cu acordul proprietarilor. Mi se refuză categoric și mă întorc prin pădure pentru a surprinde măcar câteva unghiuri prin gard (îmi reușește). Din centura de fortificații ale Bucureștilor multe forturi sau baterii sunt folosite, aici un turn al fortului fiind modernizat ca depozit sau poate chiar un salon, nu știu exact :D!


Mulțumit de explorare, revin la centură și continui până la intersecția cu șoseaua București-Berceni și apoi la prima stație de metrou Berceni merg spre casă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu