miercuri, 24 martie 2010

RT Norvegia intre vest si est 14-18.03.2010 partea a 2a

RT Norvegia intre vest si est 14-18.03.2010 partea a 2a

Aceasta a doua zi de Oslo m-a prins mult mai obisnuit cu orasul. Deja ma simteam ca acasa datorita gazdelor mele extrem de primitoare. Dragalasa Ingrid a dat trezirea la 8.00 fiindca atunci are ea programul normal. La 8.30 si-a facut aparitia vesela si plina de viata in sufragerie unde Dana i-a respectat programul combinat de desene animate educative si masa. Dupa masa, a pregatit-o de gradinita si a dus-o cu masina la "serviciul copiilor". Intre timp eu am mai stat de vorba cu Stefan si cu Ioan care abia se trezise si pe la 10.30 am pornit spre Holmenkollen, trambulina de schi care se pregateste pentru jocurile de iarna din 2011 la Oslo. In 15 minute terminasem de facut poze la trambulina si la biserica norvegiana de langa ea.


Ma suna Dana si imi propune sa ma duca in oras fiindca se duce cu Ioan la cumparaturi. Asa ca ma iau din statia de masina si coboram pana la Vigeland Museet. Muzeul este inchis pana la 11.00 si intru la Muzeul orasului (Oslo bymuseum) de vis-a-vis. Doar ce fac cativa pasi si ma trezesc cu Dana si Ioan in spatele meu!!! Au zis sa vada muzeele astea doua daca tot sunt in zona. Asa ca ne plimbam prin muzeul orasului in care sunt prezentate diverse aspecte ale evolutiei orasului Oslo (fost Christiania). Incantarea de ieri s-a manifestat astazi mai putin in acest muzeu.



Ne intoarcem cu totii la Vigeland Museet, expozitia de sculptura a lui Gustav Vigeland, opere de la sfarsitul secolului 19. In creatia artistului domina aspectele erotice. Chiar motto-ul majoritatii lucrarilor este: Erotismul este o forma de nebunie.




Dana ma duce pana in centrul orasului in apropierea teatrului national si aici ni se despart drumurile pe ziua de azi. Urc pe Henrik Ibsens gate pana la muzeul dramaturgului cu acelasi nume. Domnisoara de la intrare imi spune ca la ore fixe se viziteaza muzeul cu ghid. Asa ca astept 10 minute si am surpriza ca aceeasi domnisoara sa fie ghid pentru grupul format doar din propria-mi persoana. La etajul 2 imi descrie cu lux de amanunte apartamentul in care a locuit si a creat Henrik Ibsen cu sotia lui in ultimii ani de viata. Pentru conservarea mobilelor, fotografiatul e interzis aici. In schimb in expozitia de la etajul 1 am voie sa fac poze si surprind cateva din obiectele lui Ibsen si din filmuletele expuse ingenios.



De la muzeul lui Ibsen cobor inapoi la primarie si intru la Centrul Nobel pentru Pace. La parter se organizeaza o festivitate in cinstea lui Obama si expozitia de la etaj prezinta evolutia premiilor Nobel din diverse domenii. Interesante sunt sala premiilor si cartea ce descrie viata si activitatea lui Alfred Nobel.


Imi indrept pasii spre cetate (Akershus) unde se afla doua muzee. Primul in care intru este Muzeul Rezistentei Norvegiene (Norges Hjemmefrontmuseum). Desi mic, muzeul este interesant prin prezentarea rezistentei norvegiene in timpul ocupatiei germane.



Ies din muzeu, dau un ocol cetatii Akershus care este mai interesanta pe exterior decat in interior (dupa spusele gazdelor mele si a catorva norvegieni) si ma indrept in graba spre Muzeul Fortelor Armate Norvegiene (Forsvarsmuseet), un adevarat muzeu de istorie pe trei nivele. Aici se prezinta tot felul de arme, masini, tunuri, tobe, avioane etc folosite de norvegieni in conflictele defensive.





De aici ma gandesc sa ma indrept spre expozitia de reptile. In drum spre centru trec pe langa muzeul de arta contemporana (16.00) si intru lasand aparatul in rucsac in paza bodyguard-ilor (fiind opere de arta, blitul le poate afecta). Imi ia foarte putin plimbarea in muzeu si continui pe Akersgata spre Stortinget si mai departe spre expozitia dorita. Gasesc (surprinzator) o intrare neasteptata la metrou si aceasta ma va ajuta peste vreo ora sa ajung la gradina botanica. Pana sa ajung la reptile, fac o pauza in doua biserici foarte apropiate: Biserica Sfintei Treimi (Trefoldighetkirke) si Biserica catolica a sf. Olav care imi ofera cateva clipe de liniste si meditatie.



In final ma indrept spre mica si interesanta expozitie de reptile care fascineaza iubitorul de natura din mine. Tot felul de serpi, broscute, salamandre!!!



E ora 18.00 si inca lumina!!! Ma intorc rapid la statia de metrou si iau primul metrou 3 statii pana la Tøyen langa care se afla Munch Museum si Gradina botanica cu Muzeul de istorie naturala, cel de geologie si cel de zoologie. Toate muzeele sunt inchise si fac o plimbare de vreo jumatate de ora prin gradina botanica pana sa se lase intunericul complet.



Pe la 19.00 noaptea e totala si multumit de ziua de astazi, cobor la metrou si acesta ma duce pana la Majorstua. De aici iau 1B care ma lasa in statia Besserud de unde in cateva minute ajung la "casa temporara" din Oslo. Destul de obosit, mai stau la povesti cu gazdele si cu greu imi dau seama ca se face ora 2.00 dimineata cand trec la somn. Imi recapitulez in minte ce am vazut in acest doua zile si sunt mai mult decat satisfacut de timpul petrecut in Oslo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu