marți, 23 martie 2010

RT Norvegia intre vest si est 14-18.03.2010 - partea 1

RT Norvegia intre vest si est 14-18.03.2010 - partea 1

De ceva timp imi planuiesc aceasta plimbare prin Tara Fiordurilor. Vazusem undeva pe la inceputul lui decembrie 2009 un documentar pe NRK2 (un fel de TVR 2 al Norvegiei) cu drumul cu trenul dintre Bergen si Oslo si mintea mi-a incoltit acest traseu ca parte a unui circuit mai mare. Asa ca ma informez pentru preturile cele mai mici pentru transport si cazare si aflu rapid cateva informatii. Intre doua orase din Norvegia exista pe www.nsb.no (compania nationala de cai ferate) oferte la pret redus (minipris) de 199, 299 si 399 de coroane Kr (1 Kr=cca 0.5 ron). Din Bergen in Stavanger cel mai ieftin este cu autocarul (250 Kr pentru studenti). In Oslo gasesc niste romani care ma ajuta cu cazarea (romani stabiliti in Norvegia care ajuta conationalii cu tot ce tine de cazare, masa etc). In Bergen cea mai ieftina cazare este la hostelul YMCA (http://www.bergenhostel.com/) adica 180 Kr= cca 30 dolari americani. Avand toate informatiile de mai sus, imi stabilesc ruta : Stavanger-Oslo-Bergen-Stavanger pe parcursul a 4 zile. Imi iau biletele de tren si autocar in sistem online, imi fac rezervarea la hostel in Bergen si ma asigur printr-un prieten roman din Oslo, Ioan Godja, ca voi avea cazare pentru doua nopti la alt roman, Stefan.
Imi scot niste bani de rezerva de pe card si cu asta pornesc la drum.

Pe 14 martie seara plec din Stavanger spre Oslo. Trenul pleaca la 22.20 si ma va purta toata noaptea prin sudul Norvegiei prin Egersund, Kristiansand, Nelaug, Bø, Nordagutu, Skien, Larvik si Drammen. Trenurile seamana mult cu sagetile noastre si chiar daca am bilet la categoria economic, ni se asigura perne gonflabile, dopuri de urechi, masca pentru ochi si patura pentru a ne face drumul cat mai relaxant. Nefiindu-mi somn, ma uit la un film si in jurul orei 12.00 incerc sa adorm. Cu greu atipesc pe la ora 2.00 si ma trezesc pe la 6.45 cand trecem prin gara Drammen.

De aici admir peisajul din sud-estul Norvegiei in cele 40 de minute care ma despart de capitala nordicilor. Trenul ma lasa in Oslo S (Oslo Sentral), gara din mijlocul orasului de unde imi incep plimbarea. Primul lucru pe care il fac cand ies din gara este vizita la punctul de informare turistica pentru a afla daca este eficient OsloPass-ul. Tourist Office-ul e la iesirea vestica din gara. Eu stiam de OsloPass ca ar merita banii si am intrebat domnisoara simpatica de la ghiseu daca in loc de pass pot folosi cardul de student. Din pacate nu e valabil fara inregistrarea de la universitate (alta poveste) si imi fac o socoteala rapida in minte: OsloPassul pe 48 de ore costa 340 Kr (http://www.visitoslo.com/en/the-oslo-pass.49104.en.html) si e eficient daca vezi 4-5 muzee si te si plimbi cu mijloacele de transport. In principal avantajele Oslopass sunt intrari gratuite la muzee, transport public gratuit, parcare gratuita, tururi gratuite de oras si reduceri la o gramada de locuri. Gasiti info detaliate pe linkul de mai sus. Imi fac socotelile tinand cont de cele 48 de ore si de faptul ca multe muzee sunt inchise lunea si oricum cele deschise lunea incep de la ora 10.00 si pornesc spre cladirea noua a Operei, o constructie moderna ce aduce cu un iceberg care iese din ocean.

De aici cu harta in mana (8.00) trec pe langa Bursa de marfuri (Børsen) si revin la Oslo S unde troneaza statuia tigrului. De altfel Oslo mai are denumirea neoficiala de "Orasul Tigrului".


Pornesc pe Karl Johans Gate, strada pietonala principala a orasului. Fac cateva poze la Domkirken, biserica cea mai mare a orasului care e inchisa pana pe 18 aprilie.

Ajung la Stortinget ("Obiectul cel Mare") care este cladirea actuala a Parlamentului. Aici aparatul bazaie un pic (ca deh, sunt sub 0 grade si nu-i convine) si reusesc sa fac cateva poze.

Vad cladirea Primariei (Rådhus) pe care o voi vizita-o mai incolo putin (se deschide la ora 9.00). Ajung la Teatrul National in fata caruia sunt statuile celor trei dramaturgi norvegieni, Ibsen, Holberg si Bjørnson (mai tarziu va spun si povestea lor).

Pe partea cealalta a strazii Karl Johans se afla Univestitatea din Oslo construita in stil simetric de catre un arhitect german. Se remarca coloanele de la intrare tipic grecesti.

Urc prin Slottsparken spre palatul regal in fata caruia rog o norvegiana sa imi faca o poza.

Ocolesc palatul prin parcul amintit si pe Henrik Ibsens gate si Olav V's gate cobor la teatrul national si apoi la cladirea primariei. Ma plimb un pic in jurul primariei pana sa gasesc intrarea (e pe fata sudica dinspre fiord). Este liber de tot prin primarie si urc la etaj unde dau de sala mare unde se tin festivitati. Mai fac cateva poze si ies spre fiord de unde pleaca vase de mini-croaziere in jurul orasului.



Mai fac cateva poze la vasele acostate, muzeul premiului Nobel (il voi vizita maine), cetatea Akershus (de asemeni vizita in ziua urmatoare) si zona Aker Brygge (transformata din zona veche de locuit in zona industriala) si ma indrept spre Teatrul National de unde iau autobuzul 30 spre Bygdøy unde ma asteapta majoritatea muzeelor deschise lunea (am validat Oslopassul la 9.40). Autobuzele vin la 2-3 minute si nu e deloc inghesuiala.
Cu ghidul OsloPass in mana cobor la Muzeul Satului (Norsk Folkemuseum) la ora 9.00. Aici deschide la 10.00 si ma orientez spre alte muzee lasandu-l pe asta la urma. Ma orientez pe stradute si ajung la Muzeul Vaselor vikinge (Vikingskip museet). Aici sunt expuse 3 vase vikinge din secolul 9 si numeroase artefacte din aceeasi perioada. Interesante sunt trei sanii de lemn impodobite date cadou unei femei vikinge de rang inalt.



Mai departe urmez indicatoarele care ma duc la alte trei muzee. Cred ca am facut pe jos un sfert de ora. Primul muzeu la care intru este Muzeul Marinei Norvegiene (Norsk Maritimt Museum), o colectie impresionanta de vase din diferite epoci, embleme ale vaselor, echipamente utilizate pe vase mai mari sau mai mici din diverse perioade, un interior de vas de lux construit in Stavanger in 1914, o expozitie de tablouri pe teme marine si un filmulet de 15 minute pe un ecran panoramic.




De aici ma indrept peste strada spre muzeul Fram dedicat celui mai puternic vas din lemn care a ajuns foarte aproape de cei doi poli terestri. Vasul a participat la trei expeditii polare sub comanda lui Fridjof Nansen, Otto Sverdrup si Roald Amundsen. Impunatorul vas domina centrul muzeului pe ai carui pereti se pot vedea expozitii imense despre Fram si experientele lui. Vasul este expus publicului si e incantator prin rezistenta, frumusete, diversitate stiintifica si organizatorica. Va las pe voi sa vizitati acest muzeu din care va arat doar maiestuosul Fram.


Urmatorul muzeu a fost Muzeul Kon Tiki centrat pe aventurile omului de stiinta Thor Heyerdal in expeditiile Kon Tiki (incercarea de a arata posibilitatea ca bastinasii din insulele pacifice sa fi venit din America de Sud), Ra I si II si Tigris si cele pe insulele Pastelui si Fatu Hiva din Pacific in cautarea unor civilizatii unice in lume.



Cu harta in mana ma indrept spre Muzeul Holocaustului, memorie adusa evreilor norvegieni ucisi in lagarele de concentrare naziste. Muzeul este deschis in Villa Grande, cladire din 1917.



Oau, e ora 14.00 si am reusit sa vad destul de multe!!! Mai am un muzeu pe Bygdøy si ma pot declara multummit pe ziua de azi.
Iau autobuzul 30 din care cobor la intrarea in Muzeul Satului (14.00). Vad ca programul este doar pana la ora 15.00 si intru "grabit" printre casele norvegiene. Pe harta muzeului primita la intrare imi fac drum mai intai pe la primele case cu fantana, apoi pe la cladirile din Oslo din anii 1800 si in final prin cea mai intinsa zona a muzeului ce cuprinde case din lemn de diverse tipuri din toate zonele Norvegiei (Telemark, Hallingdal, Østlandet, Jæren, Hordaland, Fjordane, Trøndelag, Østerdal, Setesdal) fara a uita de Stavkirke (biserica tipic norvegiana cu pereti exteriori dubli si aspect apropiat de pagodele japoneze) si de corturile Sami de iarna si de vara.





Dupa atata "alergat" prin muzee, ma indrept cu acelasi 30 spre oras in speranta ca voi prinde circuitul turistic de la ora 17.00. In fiecare zi se organizeaza circuite turistice in oras. Astazi a fost randul "doamnei Sofie Amalie", o distinsa doamna de la inceputul secolului 19, sa ne arate orasul. Turul a inceput in hotelul Grand Hotel sub indrumarea simpaticei ghide. Am aflat astfel despre hotelul mentionat in care Henrik Ibsen venea in fiecare zi la ora fixa sa-si bea berea germana, despre conflictul intre cei 3 dramaturgi de care am spus mai sus (piesa de inaugurare trebuia sa fie a lui Ibsen sau a lui Holberg si pentru a evita permanenta infruntare dintre cei doi, piesa de ianugurare a fost a lui Bjørnson), despre opozitia universitarilor de a avea teatrul vis-a-vis de cladirea stiintifica pe motiv ca actritele le luau gandurile studentilor, despre cateva clipe de istorie a familiei regale (primul rege Karl Johans era de origine danez si nu a calcat niciodata pe pamant norvegian), despre zona din spatele palatului care la inceputul secolului 19 abia intrase in perimetrul orasului, despre arhitectura variata din oras si in final am terminat circuitul la etajul 21 al hotelului SAS Radisson Hotel cu un ceai sau o cafea calda. Ratand in prima zi trambulina de ski de la Holmenkollen, am vorbit cu gazdele mele si m-au indrumat cum sa ajung la ei. Trebuia sa iau metroul 1 pana la statia Besserud, dar datorita unor probleme pe linie, acesta a fost inlocuit de autobuzul 1B intre Majorstua si Frognerseteren (capatul de linie aflat dupa Holmenkollen). Am vorbit cu Dana, gazda mea la telefon si m-a luat cu masina din statie. E adevarat ca in 7-8 minute eram la ei, dar a fost mai usor asa fiindca nu stiam drumul exact. Seara am tot stat de vorba pana pe la 23.00-23.30 alaturi de Ingrid, scumpetea de fetita de trei ani extrem de deschisa si comunicativa, Dana si fratele ei Ioan. Sotul Danei s-a trezit pe la 22.00 fiindca lucreaza noaptea. Am schimbat cateva vorbe cu promisiunea de a sta de vorba mai mult a doua zi.
Destul de obosit, am adormit bustean fara sa-mi pese de lumina de afara si de frigul de -4...-5 grade care se lasase.

Un comentariu: