marți, 12 martie 2019

Cartierul armenesc 10.02.2019

Pornesc de acasă cu ideea de a merge la muzeul Pallady, mai mult pentru clădirea/casa Melik despre care se spune că ar fi cea mai (sau printre cele mai) veche clădire locuită din București. Fiind construită la 1760 și renovată de câteva ori, își merită renumele. Fiind în cartierul armenesc, am motiv să colind pe străduțele vechiului cartier, cu o primă oprire la biserica armenească, centrul spiritual al cartierului vechi. Cu altă ocazie vă arăt mai multe imagini de acolo. Fiecare casă, fiecare stradă are istoria ei și e interesant de descoperit câte ascund locurile (cum de altfel istoria armenilor este destul de ascunsă, modificată pentru a se încadra istoriei învingătorilor și păstrată în sufletele lor și în foarte puține obiecte).






Străzile și curiozitatea mă duc la biserica Popa Rusu. Din istoricul parohiei aflăm că la sf. sec XIX-înc. sec. XX ”cartierul Popa Rusu avea 71 de case, 143 de bărbți și 120 de femei” și în 1948 erau ”315 familii creștin ortodoxe, 10 familii armene, dar și 200 de familii mozaice”. De asemenea putem citi detalii despre fiecare stradă și las curioșii să facă asta la fața locului. Biserica este menționată începând cu 1718 când era o biserică de lemn, aflată la circa 10 metri de locația bisericii actuale. Nu mă pierd în detalii fiindcă oricum sunt convins că treceți repede peste text și sunt mai interesante imaginile!


Mai cutreier un pic pe străduțe înainte de a ajunge la muzeul căutat.




Citisem pe internet despre ”amabilitatea” muzeografelor care te supraveghează să nu stai prea mult într-un loc și doar mă limitez la a vizita curtea. Interesant este balconul de lemn suspendat pe stâlpi puternici...



Mai fac o poză casei alăturate și apoi ies spre calea Moșilor și apoi pe strada Mântuleasa (pe la biserica Mântuleasa și pe la geamurile rotunde ”ale lui Eliade”) ies spre piața Corneliu Coposu în care este statuia monument a marelui român și biserica Sf. Mina.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu