joi, 20 octombrie 2022

Explorări la Paralela 45, 17.03.2022

Teoretic ce îți poate oferi o zonă de câmpie? Printr-o navigare pe net găsesc articolul acesta: ”Complexe funerare de la începutul mileniului al II-lea, descoperite recent în județul Prahova”, https://www.persee.fr/doc/mcarh_1220-5222_2012_num_8_1_918. Asta înseamnă aproape de Ploiești! Deci în mașină și la explorare!

Unii tumuli sunt accesibili cu mașina pe drumuri de pământ, alții doar la picior, alții chiar nu se văd... Între ei am prilejul de a mă opri câteva minute la monumentul ce simbolizează trecerea Paralelei 45. Și încă ceva... După pozele cu tumuli! Chiar dacă explorarea e cumva amestecată, vizita de după poze fiind făcută între tumuli.














E vorba despre crucea de pe dealul Țintea, de deasupra orașului Băicoi! Aceasta, fiind ceva mai sus de câmpie, dă prilejul unor imagini panoramice spre orașul de la limita dintre câmpie și dealuri. Și în plus am parte de câteva imagini de apus superbe și chiar de o două căprioare care țâșnesc prin pădurea de pe versantul nordic al dealului Țintea! Drumul mă va duce de la cruce pe coama dealului și apoi printr-un câmp de foraj (trec printre sonde!) drumul coboară deasupra băilor din Valea Stelii. Din păcate ștrandul Valea Stelii este închis pe perioadă nelimitată. Și dintr-o poză panoramică se poate vedea potențialul ștrandului... Erau vestite tratamentele cu nămol pentru diverse afecțiuni reumatice...










Pentru un pic de speranță, închei mica prezentare cu apusul fain. Care este pentru alții un nou răsărit... Și o nouă tură mai lungă cu multe apusuri și răsărituri, de sus din vârful României! Veți vedea în postarea următoare!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu