marți, 18 octombrie 2022

Conacul Nicolau, Brazi, Odăile 03.03.2022

De multe ori, la întoarcerea spre București pe centura de vest a Ploieștiului, vedem un indicator spre Conacul Nicolau, patru kilometri. De câte ori am avut curiozitatea (inclusiv eu) să vedem ce e acolo?

Acum îi vine rândul...

Conacul Brazi este situat în parcul Brazi situat între zona industrială Brazii de sus și satul Brazii de jos. Chiar dacă este o ruină, merită vizitat! Pe bannerele ce îl acoperă se poate vedea ceea ce a fost și se dorește să fie aici...

Preiau un scurt text descriptiv de aici:

”Conacul Nicolau (Cod LMI : PH-II-m-A-16364) - Brazii de Sus / Brazi. A fost construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea. A aparținut boierului Nicu Nicolau, făcând parte integrantă din moșia acestuia. După 1948, a funcționat ca azil de bătrâni, spital de neuropsihiatrie și gospodărie agricolă. Din 2008 este în administrația autorităților locale care l-au lăsat în paragină.”

Față de postarea lui Noemi de la povesticalatoare.ro (2015), unele lucruri s-au schimbat în bine, altele în rău. Minusul e dat de starea și mai ”în paragină” a conacului. Plusul este dat de accesul liber, parcul reamenajat, panourile și bannerele de protecție. Dar propriu zis pentru clădire nu s-a făcut mare lucru... Dimpotrivă! Chiar au mai căzut părți din structură! Aveți câteva poze mai jos înainte de a vizita virtual parcul Brazi (tot prin poze).



















Ca să nu mă întorc pe drumul pe care am venit (în principal ocolind parcul industrial al rafinăriei Brazi), aleg drumul prin Bătești și Moara spre Odăile. Asta fiindcă aici găsisem pe Google Maps că ar fi  o biserică de lemn. 

Într-adevăr biserica a fost construită la 1742 și în timp i s-au mai adăugat diverse elemente și s-au făcut numeroase reparații, în special după 1977, după marele cutremur. Redau, la final, ultima frază din pisanie:

”Binecuvântează, Doamne, pe toți cei ce s-au ostenit pentru zidirea și înfrumusețarea acestei sfinte biserici”








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu