miercuri, 11 octombrie 2023

La malul mării. Constanța-Eforie-Tuzla 15-16.10.2022

Printre atâția munți mai este loc și de câteva ore la mare. Care dintr-un plan de o zi s-au prelungit foarte fain și a doua zi. Pornesc cu trenul hotărât să ajung la plaja sălbatică din Tuzla atât de lăudată de colegi de club (Clubul Alpin Român). Este, după cum veți vedea, un loc semi-sălbatic. Nu am întâlnit nici un om! Bine, ar fi și un motiv lesne de înțeles: cine merge la mare în mijlocul lui octombrie :D? 

Deocamdată ajung în Constanța și am ceva timp până la personalul ce mă va duce la halta Tuzla. Așa că de la gara din Constanța iau autobuzul autobuzul 100C până la City Park Mall. Nu pentru a merge la mall, ci pentru a explora parcul Tăbăcărie pe care nu țin minte să îl fi văzut vreodată.














Sunt un pic contra-timp și aleg să merg cu un taxi la gară. Nu vreau să ratez trenul la care am deja bilet.

În 45 de minute sunt la halta Tuzla. Am mers de multe ori pe ruta asta și tot sunt fascinat de releul radio-tv de pe lacul Techirghiol.
Cum primul obiectiv este vechiul far Tuzla, găsesc cu ușurință drumul care mă duce peste arătură în dreptul lui. Câteva poze și de aici pornesc pe jos, pe plaja îngustă și sălbatică. Cred că am numărat 8-9 buncăre în seara asta și mâine până în Eforie Nord! Las pozele să descrie plaja. Alături de ele vă invit să vă imaginați muzica valurilor într-un ritm continuu... Doar spre final, după ponton, am parte de un moment interesant în care vreo 6-7 câini se năpustesc spre mine și cumva mă descurc să trec de ei, oricât de mult ar lătra. De fapt este și normal să facă așa fiindcă am ajuns aici pe întuneric și ei își apără teritoriul. Fără incidente!

Îmi făcusem socoteala că nu are rost să mă grăbesc să mă întorc deseară acasă. Așa că, până să ajung la far, caut o soluție pentru cazare în seara asta. Singura soluție acceptabilă (am cardul de vacanță și vreau să plătesc cu el) este hotelul Cosmos. Cei cu care am vorbit se scuză că nu au căldură fiindcă nu este nimeni cazat în seara asta și au trimis și personalul acasă. Cât timp e un pat și am apă caldă este perfect! Pe seară voi ajunge, primesc camera și îmi las puținul bagaj. 























































Vreau să mai fac o plimbare prin Eforie Sud și să și mănânc undeva. Voi face asta la terasa Beluga de pe malul mării cu bucuria unei zile superbe. După aceea mai fac o scurtă plimbare prin parcul de deasupra falezei cu întoarcere la hotel pentru somn. Am avut o zi superbă și mâine mă aștept să continue la fel!








Dimineață, la 7.10, ies din hotel și merg doar vreo sută de metri pe strada Tudor Vladimirescu pentru un loc bun pentru răsărit. Nu contează unde ești, răsăriturile sunt mereu diferite și unice!




Revin la hotel și pentru micul dejun inclus în preț voi merge la restaurantul Cosmos aflat la vreo sută de metri în interiorul stațiunii, pe strada Mihai Eminescu. Cu ocazia asta aflu de cei câțiva angajați pakistanezi care îngrijesc hotelul și de faptul că acum s-a întâmplat să nu mai fie nimeni în hotel. De obicei este lume și iarna fiindcă hotelul are o bază complexă de tratament. Săptămâna viitoare urmează să vină două autocare pline! Și, spre bucuria mea și nemulțumirea patroanei, cățelul ei de talie mare vine la mine la masă pentru ceva joacă. Îl scuză și chiar zic că nu este nici o problemă: îmi plac câinii!
 
Revin la hotel, predau camera, plătesc și la plimbare. Nu țin minte să fi explorat localitatea Eforie Sud. Parcă acum mulți ani (vreo 20!) am pornit cu câțiva colegi din tabăra din Costinești până la Mangalia. Nu mai țin minte detalii, dar garantat am mers pe plajă, nu prin localitate. 

Acum voi începe cu parcul Central și api voi continua cu parcul Movilă. Ioan Movilă a fost inițiatorul stațiunii balneare Eforie Sud. Voi ajunge la rondul de trandafiri cu statuia cu copii în centru și pe strada Traian ies la faleza pe care o explorez mai departe spre nord.




















Încep de la digul Movilă și voi înainta pe plaja Eforie sud până la buncărul din al doilea război mondial parțial îngropat.


Pe zona dintre ape (Marea Neagră și lacul Techirghiol) fac trecerea spre Eforie Nord. Voi explora și această plajă până la Cherhanaua Sailors, cu trecere prin câteva plaje private, acum pustii... 












Aici începe să mi se pară aglomerat: multă lume, mașini până la marginea plajei și chiar la intrarea la cherhanaua Sailors. Așa că îmi închei periplul nisipos și ies de pe plajă urcând niște scări în serpentine. După o poză spre nord (în care se vede și o roată mare) fac stânga pe bulevardul Tudor Vladimirescu între un părculeț pe dreapta și lacul Belona pe stânga. Scopul meu e să explorez puțin parcul Eforie Nord și apoi la gara care se află în apropiere, de la giratoriul din capătul parcului puțin la dreapta. Energie faină dată de câțiva copii care se joacă în parc. Și de ursulețul rămas pe o masă cu o mică companioană :D!








Revenit în Constanța, am ceva ore la dispoziție între trenuri (bineînțeles că pot pleca mai repede spre București, dar dacă tot mi-am rezervat ziua pentru călătorie, de ce nu aș pleca cu ultimul tren spre casă?), îmi iau bilet la ultimul tren și la plimbare. Nu contează că vin de circa 40 de ani în Constanța, mereu se găsește ceva nou. Cum a fost ieri parcul Tăbăcărie, azi va fi Muzeul Marinei Române. Găsesc repede drumul spre el, cu doar câteva pauze de poze :).






Intru la muzeu și mă amuză prețurile: 10 lei intrarea și 25 de lei taxa foto! Mai multe despre prețuri puteți citi aici: https://muzeulmarinei.ro/servicii/. Păcat că astfel de prețuri infime sunt cam la toate muzeele (cu câteva excepții în toată țara!) și sunt puțini oameni interesați în particular, excepții fac grupurile de elevi cu profesorii lor. Las pozele să vă fie o invitație pentru o vizită în viitor. Merită din plin!










































































De la Muzeul Marinei, puțin mai în față pe strada Traian este Parcul Primăriei. Mai fusesem aici, dar din alte direcții. Acum îmi fac prilejul (așa am făcut de multe ori, nu ”am prilejul să...”) să explorez parcul în voie și aproape prin toate colțișoarele lui. Mă impresionează, ca și în alte ocazii, partea muzeală în aer liber și spre final porțile vechii cetăți Tomis, acum ieșiri din parc.


















”Trimis” de un panou spre vest spre o bazilică de circa de 20 de metri, mă îndrept spre nord spre alt parc. De fapt bazilica se află spre est, la intrarea în port... În fine, pe bulevardul Tomis ajung la Parcul Teatrului în care mă învârt fără să găsesc bazilica. Ies din parc și parcă m-aș duce un pic spre mare.
Pe strada Ștefan cel Mare ajung la faleza unde este restaurantul Zorile. Aș mânca ceva și mi se pare cam scump meniul găsit online. Fac ceva poze spre mare, spre plaja Modern și la calcarele pe care stau.

Și gata, acum spre gară! Vreau alt drum și merg pe pietonala Ștefan cel Mare, în șantier. Nu contează asta, se poate merge și în plus e un semn de modernizare! Ies în bulevardul I.C. Brătianu și de aici pe bulevardul Ferdinand sunt doar câțiva pași până la Parcul Gării. Ceva poze, ceva de mâncare și în tren spre casă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu