vineri, 9 septembrie 2011

Norvegia - hitch-hike spre vest 10.08.2011

In cautarea unui loc de munca am plecat cativa studenti de la DRH spre West Coast si mai precis spre orasul Ålesund (Alesund, Aalesund in alte variante; å se citeste "o"). Ne-am stabilit in echipe de cate doi (de obicei baiat si fata) si cei de la scoala ne-au coborat cu masinile scolii pana in Lillehammer la gara. Gasisem cu o seara inainte cel mai scurt traseu spre Ålesund prin Ringebu (unde urmau sa ajunga cateva colege de-ale noastre cu masina de la scoala), Dombås (punct de unde se separa E6 de E136 si liniile de tren, Åndalsnes si Ålesund). Pana in Ringebu merg cu Adi, Lavinia si Ada cu trenul. Aici nu merge cu nasul si ne-a dat jos la prima statie (adica unde veneau si ceilalti colegi). Ne intalnim cu Ana, Maya, Razvan, Tamas si Kati. Ultimii doi raman mai in spate si ne regrupam. Eu cu Ana, Maya si Ada mai mergem putin si avem bafta de un polonez (vorbitor doar de poloneza si norvegiana) care ne duce tocmai pana in Åndalsnes (cca 250 km cu o singura masina).
Pregatirea foilor de autostop
Intre stopuri
Facem o scurta pauza in Dombås pentru o cafea, putina apa si dezmortirea picioarelor. Din Dombås in Åndalsnes drumul trece printre munti ce formeaza un canion destul de larg. Din pacate nu am facut poze fiindca vremea urata (ploaie si negura) ne-a manat sa mergem cat mai repede. Am observat totusi petele de zapada ramase de anul trecut, intrarea spre Trollstigen (unde voi lua o ocazie la autostopul de intoarcere solo spre Lillehammer) si iesirea spre vest spre Romsdalsfjorden.
Dupa pod ne despartim si eu cu Maya asteptam vreo doua ore pana la o alta ocazie. Aceasta vine in sfarsit (un norvegian de culoare) si mergem pe frumosul drum printre insule E136 spre Ålesund. Povestim de toate si soferul imi permite din cand in cand sa deschid geamul sa mai fac poze. Ca urmare, uite ce am vazut pe aceasta zona de drum (circa 120 km).



Ajungem in Ålesund si stabiliseram cu fetele sa ne intalnim la posta. Ca urmare soferul ne intreaba la care posta fiindca sunt doua sedii: unul mare in Moa si alta in centru! Ne gandim noi: hai sa ramanem in Moa ca e mai mare posta aici! Coboram langa posta si nema fete! Asa ca pornim pe jos in cautarea pensiunii si apoi a fetelor. Traversam jumatate din oras, care fiind vorba intre noi e intins pe patru insule lungi (pe ultima insula Heissa veti citi in posturile urmatoare o tura pe vf Sukkertoppen) si reusim prin nu stiu ce minune sa ajungem dupa vreo doua ore de mers (cca ora 20.00) exact pe strada care trebuie. Cand intrebam la o benzinarie, ni se spune ca e strada buna, dar nu stiu de pensiunea Helleborg. Multumim, iesim din benzinarie si dam de fete pe partea cealalta a strazii. Bucurie mare ca ne revedem (asta fiindca ele nu au telefon)! Mergem la pensiune (chiar pe partea cealalta a strazii) si apoi mai exploram un pic zona. Pana atunci sa mai vedem cateva poze din Ålesund-ul inca luminat de soare.

Adi, Lavinia, Razvan, Tamas si Kati vor ajunge tarziu dupa lasarea serii. Mai stam un pic de vorba si ne organizam pentru zilele urmatoare de cautare a locurilor de munca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu