luni, 7 august 2023

Dealul lui Dumnezeu, 30.07.2022

Dealul lui Dumnezeu... Vă dați seama că o asemenea denumire găsită pe hartă intrigă! Cercetez cum putem ajunge cel mai aproape și pornim la drum. Pe DN1A trecem de Boldești-Scăeni și în dreptul haltei Măgurele Sud facem dreapta pe DJ100L, apoi stânga spre Gornet, coborâm pe serpentine asfaltate, trecem de viroaga dintre Gornet și Cuib și apoi urcăm în Nucet. Facem stânga și lăsăm mașina într-o serpentină mai largă, în afara drumului. Am putea de aici ajunge imediat la ”obiectivul” nostru pe drum. Dar hai să lungim un pic traseul ca să mai vedem un lac aflat puțin mai sus de Vitioara de Sus. De vreo doi ani pusesem ochii pe acest lac și pe ceea ce pe hartă poate fi găsit ca Bârlogul Urșilor. 

Începem cu un drumeag printre rugi de mure și cu mult noroi. O curbă de nivel și urcăm pe un deal înierbat care îți face mai mare drag să mergi. Trecem pe lângă o stână de capre și urmăm drumul care acum este foarte bine conturat. Coama de deal ne conduce la ceea ce se numește Bârlogul Urșilor. E un foișor foarte fain cu grătar și multă curățenie! Sub noi, prin pădurea din stânga, o pantă destul de mare coboară spre lacul dorit. Facem o pauză de masă și hidratare înainte de a continua tot pe coama dealului.
















Este însorit și fain și avem belvedere spre dreapta și în stânga în jos spre Vitioara de Sus. Tot coborâm până ce ajungem la marginea lacului. S-a retras mult și căutăm ceva poteci pe malurile de pământ cât mai spre apă. Intrăm printre copaci, trecem de niște canale inundate și ne blocăm în noroi și în stuf. Asta este! Atât se poate! Ne întoarcem la marginea terenurilor arate și mai urmăm puțin digul înainte de a ieși pe un teren arat. Sărim gardul și suntem la asfalt.



Facem stânga pe drumul principal, intrăm pe primul drum la stânga în încercarea de a ne apropia cât mai mult de apă pe partea cealaltă (sudică). Nici aici nu reușim prea mult, stuful și noroiul împiedicându-ne să avansăm prea mult. Oricum suntem mulțumiți de cât am reușit! 

Revenim la asfalt și oprim la un magazin pentru o înghețată și un suc rece (pe un leagăn metalic). Suntem niște apariții mai ciudate pentru localnicii de pe aici care nu prea înțeleg ce caută niște turiști prin locurile lor ”neinteresante”. Nah, nu poți schimba ușor concepția generală!

Vom ieși pe următoarea stradă la stânga pentru a evita cât mai mult strada principală. Strada cu case fain aranjate face o curbă largă și la primul drum facem iarăși stânga. În față e un drum care se închide și iarăși la stânga niște copii de indică pe unde să ajungem la Dealul lui Dumnezeu și Nucet. Teoretic pe aici poți veni cu mașina, dar drumul e cam prost și eu m-aș încumeta doar cu mașină cu gardă mai înaltă. Urcăm pe asfaltul vechi cu panorame din când în când spre lacul Vitioara de Sus. Sunt tot felul de viroage paralele ce coboară spre nord, spre satul omonim. Tot urcăm până ajungem în coamă sub vârful dorit. Știm că de aici mai urmează o coborâre în câteva serpentine și ajungem la mașină.



La dreapta, după cum vedeți în ultima poză, e un indicator cu ”Drumul crucii”. Urcăm pe el printre alți și alți rugi de mure și când se deschide peisajul (ce de alte planuri de plimbări mi se conturează în minte văzând coamele dealurilor!) un drum cu dale urcă la stânga (cu indicator!) spre Cruce. Câteva poze și urcăm în vârful Dealului lui Dumnezeu (834m altitudine). De aici e o panoramă circulară foarte faină. Chiar se vede hăt departe în toate direcțiile! Este, pe bune, un loc binecuvântat! E foarte greu spre imposibil de coborât prin desiș spre sud și est și doar pe unde am venit noi este accesibil. Lângă cruce este săpată o fundație, probabil pentru o troiță mai mare sau pentru un mic schit. Conform unui articol de pe internet, Dumitru Bogdan a construit crucea de 37 de metri din lemn în urma unei viziuni. Cert este că locul este extrem de fain și golaș (cu belvedere) printre dealurile împădurite din zonă.







Coborâm în șa și mai fac câteva poze înainte de a reveni la drumul asfaltat.

Pe drum facem dreapta și în câteva serpentine dăm de primele case. Facem stânga și în vreo 250 de metri suntem la mașină, bucuroși de plimbare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu