joi, 3 august 2023

DD, 14-25.07.2022, Z4, 17.07.2022

De data asta trezirea este pe la 6.00 și ceva, mai mult pentru a prinde răsăritul.

Strângem toate și pe la 9.00 pornim la drum. Cu o altă scurtă oprire la nuferi intrăm în Matița, apoi în Babina și apoi pe canalul Rădăcinoasele ajungem în canalul Pardina. Înainte de a merge acasă rugăm să mergem până la mănăstirea Stipoc. Vom merge doar noi fiindcă vărul Laurei preferă să ne aștepte la barcă.













”Mănăstirea Stipoc este singura mănăstire din Rezervația Delta Dunarii și este situată pe grindul Stipoc, la jumătatea distanței dintre Chilia și Mila 23. Aceasta mai este cunoscută și ca Schitul Sfântul Atanasie.

Lăcașul de cult nu are decât 6 calugări, incluzând-ul aici și pe starețul mănăstirii. Accesul la acest schit se poate face doar pe apă. De pe mal nu îți dai foarte bine seama cât de frumoasă este această mănăstire sau așa cum mai este denumită - Schitul Sfântul Atanasie. Bisericuța de lemn din curtea mănăstirii poartă hramul Sfântului Atanasie. Aceasta este construită în stil moldovenesc.

Biserica este construită numai din lemn și este destul de nouă. Are doar 15 ani (n.a. 2006). Lemnul este lucrat cu migală. Sunt multe motive sculptate în lemn. Hramul bisericii este Sfântul Atanasie și a fost sfințită în 2019. Lăcașul de cult este păstorit în rit vechi ortodox (staroveri). Aceștia serbează sărbătorile în continuare pe stil vechi iulian, la fel ca biserica rusă, diferența este că nu o fac în limba slavă, ci în limba română. Aceasta biserică aparține de o mitropolie autonomă, cu sediul la Slătioara, comuna Rășca, județul Suceava.

Lăcașul este păstorit în rit vechi ortodox.” 
(sursa: https://www.xn--delt-3sa.ro/ro/locatii/m%C3%A2n%C4%83stirea-stipoc)









De aici pe canalul Pardina ne întoarcem la Chilia Veche, mâncăm foarte bine și mai povestim puțin cu rudele Laurei înainte de pleca înapoi spre Tulcea.



Vom trece Dunărea puțin după 17.30 cu bucuria locurilor văzute. 

Ah, să nu uit: înainte de a ajunge în Tudor Vladimirescu ne oprește poliția de frontieră și ne cere actele pentru un control de rutină. Fiind drum de graniță, cumva e ceva normal. Mai ales că mașina nu are număr de Tulcea, ci de București :D.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu