Începutul
Știu că mulți sunt interesați doar de ce pot să vadă într-un loc, de prețuri, condiții și tot felul de informații impersonale. Motivația de a merge într-un loc interesează pe prea puțini... Fac o paranteză: o prietenă bună are în plan să ajungă în toate masivele montane din România. La prima vedere par doar niște cifre sau ceva legat de orgoliu, de bifare. Dar de curând ne-a mărturisit motivul ei: vrea să ajungă în cât mai multe locuri ca să poată avea o părere personală despre fiecare masiv, să știe din proprie experiență cum e în fiecare din acele masive montane... Așa că motivele pentru a călători sunt, de multe ori ascunse vederii și logicii... Să vă spun ce m-a îndemnat să merg în călătoria asta. Fiindcă e călătorie, nu doar vizitarea unor locuri! Și călătorie înseamnă și partea interioară, partea de suflet... Întâmplător (sau nu!) dau peste episodul din ”Pe poteci spre inima ta”, emisiunea lui Ioan Stoenică, episod în care descrie locurile din Borsec și împrejurimi. M-au atras peșterile din tuf calcaros. Și, dincolo de asta, anul ăsta am fost atras de zona vulcanică din vestul Carpaților orientali! În plus am tichetele de vacanță de anul trecut (doar 600 de lei, m-am angajat după jumătatea anului) pe care vreau să le cheltui ca să nu le pierd. Caut cazare cu plata cu tichete și găsesc pensiunea ”Veverița” unde e posibil să pot plăti cu tichete. Bine, rezerv o cameră cu pat dublu (speranța mea e să mai vină cineva cu mine și până la urmă merg singur), chiar dacă pot plăti cu tichete sau nu. Până la urmă se dovedește că nu pot folosi tichete, doar card de vacanță sau cash. Aia e, plătesc cash și sper să pot folosi tichetele cu altă ocazie. Mă hotărăsc (de fapt asta cam era de la sine) să fac un concediu activ. Doar că, fiind singur, nu îmi fac plan pentru fiecare zi, pe ore și traseu, urmează să stabilesc de pe o zi pe alta. În plus, m-a atras Borsecul fiindcă cei de la centrul turistic informativ sunt foarte amabili cu mine (pe mail). Doar le trimisesem o întrebare despre ce pot vizita, unde pot plăti cu tichete și unde pot mânca și mi-au răspuns rapid la întrebări cu broșuri, adrese și telefoane pentru tot ce îmi trebuie (inclusiv întrebasem de transport și mi-au dat o întreagă listă de firme de transport și firme de taxi). Am tot încercat să ajung la punctul informativ în timpul programului să le mulțumesc și nu am reușit...
Ziua 1 - miercuri, 22.07.2020
Pornesc cu trenul din București la 12.15 și merg 6 ore și jumătate până la Toplița. În condițiile de față (stare de alertă, pandemie de covid) este un pic mai incomod să călătorești. Tot timpul în mijloacele de transport trebuie să porți mască și să păstrezi distanța pe cât posibil. Dar dacă vrei cu adevărat să călătorești, astea nu sunt piedici! Mult timp citesc și abia după Brașov intru în vorbă cu un vecin din tren. Fusese cu treburi la București, a locuit mulți ani în afara țării și acum merge la socri la Tușnad. A avut o viață interesantă, îmi plac povestirile lui (fugit din țară la muncă, împrietenit cu o româncă în Israel și căsătorit, întors în țară etc) și la Tușnad rămân în tren mai departe. Am tot fost în locurile astea și îmi place să urmăresc pe geam peisajul și locurile. Sunt nerăbdător să ajung la destinație și sunt cu ochii pe localizarea de la Google Maps. Înainte de Toplița (cu câteva minute) văd pe partea stângă a liniei, cascada termală despre care o să citiți ceva mai încolo. Cobor înviorat în Toplița la 18.44 și, după o poză la gară, merg spre centru pentru a lua un taxi spre Borsec. Pe drum văd ștrandul termal Urmanczy și impunătoarea biserică Sfinții Arhangheli. Mă opresc la stația de taxi de pe malul Topliței și întreb cei doi șoferi de acolo de cost și dacă merg la Borsec. Așteaptă schimbul și voi merge cu Claudiu, schimbul care vine primul. Povestim multe și chiar se dovedește un bun ghid. E de loc de aici și a avut și el multe aventuri ca șofer profesionist prin Europa. Cu Google Maps ajungem chiar la pensiune și parcă tot am mai sta la povești lângă mașină. Se întoarce spre casă fiindcă pe mine mă așteaptă Vladimir, gazda mea.
Îmi prezintă camera, un pic dezamăgit că am venit singur. S-ar fi bucurat să fi venit cu cineva, așa cum anunțasem. E o cameră faină, acoperită cu lemn, cu un hol mare și două balcoane, cu dușumea de lemn și cu un pat mare și foarte pufos. Îmi va fi foarte faină odihna aici, exact ca într-un concediu relaxant! Ca întâmpinare, mă cheamă la camera lui ca să rezolvăm treburile cu plata (cu chitanță) și îmi oferă un pahar de pălincă și ceva slană din partea casei. Nu mă așteptam la primirea asta așa de faină! Omul e foarte primitor și chiar sâmbătă seara va cânta la chitară cu ceilalți invitați. Eu voi fi obosit și plouat și după duș fierbinte nu mai am chef să ies pe terasă (ups, am anticipat!). Îl întreb de drumul prin poiana Arcoza/Arkoza și nu știe. Nu-i nimic, ies la plimbare să explorez puțin locurile și găsesc eu ce caut.
Teoretic ar trebui să găsesc un marcaj TG care urcă spre poiana Arcoza unde dau de marcajul transcarpatic BR. Pe hartă apar marcajele nefinalizat TG și BR pe pârâul Hanțcher/Hancker. De fapt pe teren e marcaj TG parțial și BA! (știam de TG din filmulețul lui Stoenică). Urc pe strada Nouă și dau de niște căluți faini și curioși. Mă apropii un pic de ei și apoi merg mai departe fiindcă văzusem un marcaj TG pe un copac. E o săgeată care mă duce la stânga spre valea pârâului Hanțcher și pe drumul care merge pe vale dau de un marcaj BA. E bine! Știu pe unde să pornesc mâine spre poiana Arcoza și apoi spre Făgetul Mare/Nagy Bukk (1308m). Mă întorc pe strada Nouă până la vila Montana și de aici cobor pe treptele amenajate/modernizate în 2013-2015 printr-un proiect european. Dau de primele vile vechi și cobor până în strada principală Carpați. Voiam să ajung la intrarea fabricii de apă minerală pentru o poză la siglă (ca introducere în stațiunea Borsec :D).
Cu energia refăcută pornesc în explorare pe aleea centrală, turistică ”7 izvoare”. Intru pe poarta monumentală secuiască și continui pe la fiecare izvor aflat în principal pe partea stângă a aleii: izvorul 6 Lazar, izvorul 5 Laszlo, izvorul 3 Boldizsar, parcul central, izvorul central/principal Elisabeta 1-2... În fața expoziției locale văd o vulpe care fuge și nu mă lasă să îi fac poze... Chiar și noaptea, apreciez parcul care pare foarte fain amenajat. Mi se va confirma asta și ziua! Mai am două izvoare ca să se facă 7! Acestea sunt ceva mai sus, în direcția poienii Zânelor! Urmez săgețile care mă duc la Izvorul 10 Kosuth care mi se confirmă a fi cel mai bun (de aici pare să fie luată apa minerală de masă Borsec și de fapt mai sunt alte izvoare captate, chiar în centrul stațiunii) și apoi Google Maps mă duce la Izvorul 11 (acestea două aflate pe strada Stadionului). De aici mai urc puțin și ajung la intrarea în rezervația Scaunul Rotund/Kerekszek. Aici sunt câteva obiective care merită vizitate. Voi face asta într-o zi următoare (chiar dacă par puține obiective, dacă ești pasionat de natură îți pot lua o zi întreagă, veți vedea!).
Ziua 2 - joi, 23.07.2020
Cum ziceam la început, sunt în concediu activ. Adică asta înseamnă și ture, și explorare, și odihnă! Așa se explică faptul că nu am oră de pornire. Doar știu că azi vreau să ajung pe Făgetul Mare, unul din vârfurile impunătoare din jurul stațiunii Borsec (sau Borsecul de Sus). După o trezire lejeră sub plapuma moale și cu geamul deschis și masa de dimineață din rucsac, abia pe la 10.35 pornesc la drum. Colegii de la cazare abia se treziseră când eu pornesc la drum... De ieri știu străzile care mă duc pe valea pârâului Hanțcher și urc pe drumul pe care apăruse marcajul BA. Mai departe lipsește și din când în când mai apare câte un TG. Drumul urcă foarte fain printre tufe de zmeură și mai mult frăguțe. Mă opresc de fiecare dată fiindcă au o culoare tare ademenitoare. Urc prin poiana Brassai (Brassai kert) și drumul mă duce prin vegetație bogată peste valea unui pârâu și apoi coboară spre valea adâncă a pârâului. Mai degrabă aici pare o potecă de animal decât de om... Conform hărții TG ar trece pe partea cealaltă a văii și urcă prin pădure. Dar paralel cu apa se vede o potecă ce tot urcă prin zone umede. Hai pe aici că oricum în culme trebuie să ajung... Ceva mai sus apare iarăși BA și apoi niște ciuperci pălăria-șarpelui mă duc la o intersecție de drumuri. Marcajele mă duc la dreapta și în câteva minute ajung la un fag mare cu marcaj BR.
E fain când nu ai plan lung pentru toată ziua și găsești momente să mai stai câteva secunde și să îți analizezi variantele (și să te analizezi :)!). Pe moment hotărăsc să merg deocamdată la stânga în poiana Arcoza. Pe hartă văzusem că e loc fain de panoramă! Cotesc stânga, în câteva minute dau de intersecția pe unde trebuia să ajung pe TG (de explorat puțin!) și continui pe drum. Cu mici ocolișuri pentru a evita zonele cu bălți ies într-un drum mai larg și mai urc un pic pe drumul de culme, și mai larg, până la intrarea cu gard din poiana largă. Știam de intrarea asta din filmulețul lui Ioan. E superbă poiana și caut cu privirea stâna care ar trebui să fie în stânga mea. E ceva pe acolo și nu mă grăbesc să merg spre ea. În schimb drumul și stâlpii de marcaj urmează un drum evident în curbă de nivel ușor spre dreapta și ar trebui să urce spre o altă stână. E vizibilă și nu mai urc la ea... Am în schimb o panoramă foarte faină spre Ceahlău! Cu gând încolo și mesaje către cei dragi (în special cei care iubesc astfel de panorame), mă întorc pe BR spre intersecția cu TG.
La intersecție intru 2-3 sute de metri pe culoarul pe care vine marcajul TG. Nu mai sunt semne și zău că nu ai pe unde merge prin altă parte. Pe partea dreaptă ar trebui să fie undeva o stână și nu o găsesc. În schimb găsesc o zonă unde s-a replantat de curând și un vârf împădurit în partea mea stângă. Nu îi știu numele! Harta îmi spune că în dreapta mea (și se vede panta!) este muntele Cialo/Csalo-teto (1216m). Câteva poze la flori și revin la BR (12.38) peste micul pârâiaș ce formează începutul pârâului Hanțcher.
Continui mai departe pe drumul de culme marcat cu BR și cu semnele C de traseu cicloturistic. În 5 minute am o mare surpriză: în fața mea, la 30-40 de metri e un urs care mânca ceva de la trunchiul tăiat și putrezit. Mă opresc și scot telefonul în liniște. Dar pentru urs liniște înseamnă mult mai mult! Mă simte, ridică blănosul cap spre mine și se sperie de apariția neobișnuită. Într-o zecime de secundă se întoarce și dispare printre molizi. Am apucat să îi fac două poze! În dreptul lui caut să îl văd printre molizi și nu am nici o șansă. S-a ascuns bine! Mai merg câteva minute și în față văd un pui de urs care traversează drumul de la stânga la dreapta. E în alergare! La fel și maică-sa care trece în viteză după el! La fel, nu apuc să fac nici o poză. În locul unde au trecut drumul văd și motivele: niște frăguțe pe jos și un alt trunchi putrezit! Mai departe după alte câteva minute ajung într-un punct unde culmea cotește la dreapta. Urmez drumul și dau de niște bălți de o culoare neobișnuit de roșie. Ocupă tot drumul și trebuie să le ocolesc pe o potecă vagă pe partea stângă, prin tufișuri. După baltă revin la drum și văd că aici e o intersecție (mai vine un drum din dreapta). Merg mai departe pe drum, mereu pe partea stângă (se mai despart niște drumuri). Sunt suficiente marcaje cât să te poți orienta bine! Pe curbă de nivel trec de vârful Hazanezo/Hazanezo teto (1238m) și sunt aproape de ”ținta” mea. Înainte de a ieși în poiana Făgetului Mare (Nagy Bukk Havas regloje) am o altă poiană mare în care găsesc pe dreapta un observator suspendat (nu urc pe scara șubredă) și câteva vaci ascunse printre fagi. Sunt interesante, de obicei nu găsești vaci în pădure! Câteva sute de metri și ajung într-o poiană cu foișor de unde marcajele BA și PA ar trebui să coboare pe pârâul Făgetului Mare spre stațiune. Dar zău dacă văd pe unde sunt marcajele! Cel mai probabil asta se poate vedea la urcare (este varianta care mi-a fost recomandată de Vladimir pentru a ajunge pe vârf)! Mă opresc câteva secunde în foișor și apoi, după trecerea unei mici șei, ajung în poiana Făgetului Mare unde este și un refugiu turistic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu