sâmbătă, 30 septembrie 2017

Crai 12-13.08.2017

Colegi de tură: State Moldoveanu (Bunicu), Cezar Scriba, Cezar Partheniu

Vorbesc cu Bunicu şi convenim să mergem în week-end într-un loc fain în abrupturile Craiului. Aveam de ales între Crai şi Bucegi şi am optat astfel fiindcă suntem mai aproape de o sursă de apă. În Zărneşti ne întâlnim cu Cezar Scriba şi mergem până în Plaiul Foii unde lăsăm maşina înainte de ultima barieră spre Şpirlea. Tot din poveste în poveste intrăm pe valea Şpirlei şi, cu creasta în faţă, nu simţim cum trec metri după metri şi ajungem la izvorul de sub refugiu şi apoi la refugiu.

Pauză binemeritată (că nu ne grăbeşte nimeni!) şi pe BR ajungem la Umerii Pietrei Craiului şi apoi TA până la Marele Grohotiş. Niciodată nu te poţi plictisi pe sub pereţii Crăiesei şi cu oameni faini de munte! Aşa fain este că ne trezim pe Marele Grohotiş de unde Bunicu ne va conduce în locul unde vom dormi. Îl ştim şi noi, dar aşa avem prilejul de a mai explora şi alte cotloane de stâncă cunoscute de un veteran al Craiului. Vom descoperi şi multe flori de colţ şi garofiţe (mai mult sau mai puţin endemice), ne vom furişa printre jnepeni şi seara vom sta la poveşti cu alţi doi montaniarzi care fac bivuac. Spre seară mai vine un alt grup puţin mai gălăgios şi Bunicu găseşte metode de a-i linişti. În fond nu trebuie să deranjăm muntele şi caprele negre care sunt la ele acasă...


Dimineaţă ne trezim într-un lapte tare gros şi, până să plecăm, se risipeşte, avem parte de un spectacol al norilor sub noi şi de alte capre negre ce veniseră curioase să vadă ce se întâmplă. Revenim pe acelaşi drum până la umerii Pietrei Craiului şi aici pentru variaţie schimbăm traseul: vom merge prin Curmătura Oţetelei, pe la izvorul omonim şi Curmătura Foii pe BR şi apoi pe Plaiul Mare pe BA până la valea Şpirlei.


După cum vedeţi, sunt mai multe poze şi mai puţine explicaţii fiindcă abrupturile Crăiesei trebuie trăite din plin de cei care o respectă. Aceia se şi interesează mai detaliat de trasee.

PS: Uitasem să spun că între Padina Lăncii şi Marele Grohotiş ne-am întâlnit cu doi faini colegi de club de la cluj care tare s-au bucurat de revedere (ca şi mine fiindcă ne întâlnim mai rar :D)!

Mulţumiri tuturor pentru prilejul de a schimba o vorbă sau un sfat sub pereţii de calcar ai minunateu Crăiese!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu