In cursul zilei de vineri vorbesc cu Irina si Laviniu Craciun pentru doua iesiri in we. Sambata ei merg pe traseul "Primei Evadari" cu bicicletele si cum eu nu am mijloc velo sa ii insotesc, ma inspir din traseul pentru concurs si ii propun Monicai sa mergem la manastirea Snagov (in zona de final a traseului).
Ne intalnim la 10.30 la Piata presei (intr-o statie de metrou vad pe un afis publicitar un sfat interesant: "Urmeaza statia: unde vrei tu!") si ratand un microbuz pentru Silistea Snagovului, ne gandim la o mica plimbare in Herastrau. Plimbarea se lungeste cam doua ore, timp in care pedalam ceva la hidrobicicleta (10 lei/ora) si ne relaxam pe insula din mijlocul lacului. Chiar ma gandesc ca aici nu am avut niciodata curajul sa vin, nici macar iarna cand lacul este inghetat. Un gand fugar imi aminteste de insula Storeholmen de pe lacul Stokkavatnet din Stavanger, Norvegia. Nu stiu de ce dar acolo aveam incredere sa merg pe gheata groasa de peste un metru si ceva!
Cu un kurtos kalacs in mana ne indreptam spre statia de microbuze si plecam nu spre Silistea Snagovului, ci spre Gruiu (la indicatiile celui de la statia de microbuze luam cursa de pe ruta 444). Primisesem indicatia ca Gruiu este mai aproape de manastirea Snagov si de Silistea Snagovului. Si de fapt la sfarsitul turei vom vedea ca mai mergea chiar prin ultimul sat amintit si 443 care ne ducea la maxim un kilometru de obiectivul nostru! Asta este! Acum avem motive sa ne plimbam prin cateva sate de campie si sa exploram malul nordic al lacului Snagov dinspre est spre vest (adica dinspre satul Floresti spre Silistea Snagovului). Exact la capatul lacului zarim un interesant ponton pe care o barca gonflabila, o banca si cateva undite asteapta pe cei care vor sa practice acest "sport". Ne plimbam pe malul lacului pe langa stuf, aproape atipim pentru cateva minute pe un remorcher ruginit pe care il explorez in toate cotloanele sale, ocolim curtile unor "smecheri" care si-au facut casa si au inchis terenul chiar pe malul lacului, surprindem o lebaduta alba ce se plimba la limita unde apa isi schimba luciul in griul reflectat de nori, ne gandim un pic la delta (oare cand vom ajunge pe acolo?) si in Floresti suntem incantati si intristati de o casuta acoperita cu paie si parasita. Probabil niste batranei piosi au lasat casa sa mai traiasca putin mai mult decat ei! Parca amandoi avem acelasi gand: sa cumparam o astfel de casa si sa o pastram exact asa cum este ea cu specificul ei simplu si sublim!
Pe stradute intortocheate si cu explicatii confuze reusim sa ajungem in jurul orei 18.00 la podul metalic (inaugurat in 20 noiembrie 2008 in prelungire strazii Vlad Tepes) ce ne conduce la insula pe care se afla manastirea Snagov. Manastirea este una dinte cele mai vechi asezaminte monahale muntenesti (mentionari in jurul anului 1400) si mai pastreaza cate ceva din gustul vechimii. Strica un pic solicitarea celui ce pazeste manastirea: taxa de intrare 15 lei si taxa foto 10 lei! Ne codim sa platim si ne lasa sa intram doar pentru cateva rugaciuni! Iesim din manastire bucurosi, coboram pana la ponton unde niste motani se cam miorlaie unul pe altul, exploram un pic mica insula pentru a prinde si un apus fantastic, bem cate o gura de apa din fantana manastirii si iesim destul de grabiti de pe insula in speranta ca mai prindem ultimul microbuz spre Bucuresti (19 sau 20 din spusele localnicilor). Nu avem nici o sansa sa il mai prindem pe primul si al doilea nici macar nu circula!
Pe DJ 101C Silistea-Ciolpani facem autostopul si dupa cateva camione care opresc sa ne ia, dar merg in alta directie, avem bafta cu un baiat care ne duce pana la o benzinarie in DN1 pentru 2,5-3 km. Si chiar inainte sa ne ia, imi spusese Monica: "Cu tine e riscant ca stii cand pleci si nu stii cu ce si cand te intorci! :D" Nu stam 5 minute si opreste un fotograf cu un Volvo sa alimenteze. Ne ia in masina si ne aduce pana in centrul orasului in Piata Unirii.
"Sunteti romani? Ca aratati a straini!"
"Esti nikonist, nu trebuia sa va mai iau!"
"Am eu Canon, dar e in ghiozdan!", ii spune Monica.
"Bine atunci se compenseaza!"
Facem schimb de informatii si cu multumiri ne indreptam spre casele noastre multumiti de plimbare si cu gand spre ziua de duminica!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu