duminică, 18 august 2024

Leordeni 03.04.2023

Un loc verde, o oază de apă la marginea satului Leordeni... Hai acolo! Ulterior pe hartă văd că balta Leordeni se află lângă groapa/muntele de gunoi/deșeuri Glina, deci în apă pot fi substanțe toxice. Totuși nu cred că sunt din două motive: 1. pe o apă toxică nu aș vedea lebede și 2. pe Google Maps se pot vedea bazine de ape reziduale. Despre acestea știu că sunt colectate din interiorul depozitului de deșeuri și dirijate spre anumite locuri/bazine! (am lucrat ani buni în domeniu și îmi asum afirmațiile)

Ajung pe lângă biserica Sfinții Voievozi până la capătul străzii și de aici voi coborî pe jos până aproape de baltă...









Revin pe drumeagul ce prelungește strada unde am lăsat mașina, cobor pe ea până la capătul unui canal și îl explorez și pe el puțin, pe poteci vizibile printre gunoaie aruncate prin spatele curților.







Pe drumul ce-l vedeți în ultima poză ies la terenurile agricole și un drum de tractor mă scoate la casele situate cel mai la nord în sat, pe strada Sabarului care duce la Dâmbovița printre cartiere de blocuri noi. De aici pe strada Vânători revin la mașină și la biserica Sfinții Voievozi. Tocmai văd că ies oameni de la o pomană și nu se cuvine să intru eu pentru poze. Așa că mă mulțumesc să explorez cimitirul și ruinele fostei ctitorii a lui Mihail Manu (1807-1808) distrusă aproape total la cutremurul din 1977. De pe site-ul www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/biserica-sfintii-voievozi-popesti-leordeni-122315.html preiau următoarele informații:

”Biserica Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil este o biserică ortodoxă din localitatea Popești Leordeni. Pe drumul ce se îndreaptă dinspre București spre Oltenița, la marginea capitalei, se ridică silueta albă și frumoasă a bisericii din Parohia Leordeni, construită între anii 1985-1992, pe locul unei biserici mai vechi, fostă ctitorie a marelui vornic Mihail Manu, ridicată între anii 1807-1808 (monument istoric) și dărâmată în întregime de cutremurul din 4 martie 1977.

Biserica din Popești Leordeni, având hramul Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil, a fost construită în anii grei, de teroare comunistă, de către părintele paroh Ștefan Popa - când în București și în țară erau demolate una după alta bisericile, fără a ține cont că poporul român este creștin de două mii de ani.

Târnosirea bisericii a avut loc în ziua de 8 noiembrie 1992, sărbătoarea hramului, aceasta fiind săvârșită de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, în fruntea unui ales sobor de preoți și diaconi, înconjurat de credincioși adunați din întreg judetul Ilfov. Cu dragoste fierbinte și râvnă sfântă, enoriașii, în frunte cu preotul lor, au inițiat zidirea unei noi biserici din temelie, altar de rugă al sufletelor lor.”





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu