Ce să fac și unde să mă duc aproape de București? Parcă nu am chef de condus prea mult... M-a intrigat o plimbare (de fapt mai multe plimbări) ale Angelei în pădurea rotundă de pe centura capitalei unde se află Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și... bateria 14-15 Măgurele din linia de fortificații a Bucureștilor. Mia fusesem în alte forturi și baterii, aici încă nu. Deci direcția Măgurele și parchez mașina pe strada Codrului, lângă stația electrică IFA Măgurele. Și de aici explorarea! Mai întâi pe poteci pline de verde, apoi prin întreaga baterie și la ieșire iarăși pe poteci până aproape de intrarea în Institutul de fizică nucleară și la mașină.
Bateria este interesantă, cu multe galerii și ieșiri afundate mai mult sau mai puțin în jungla pădurii. Preiau de pe site-ul https://reptilianul.ro/2012/09/14/bateria-14-15-broscarei/ câteva informații și restul el citiți voi pe alte site-uri.
”În apropierea Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” se află Bateria 14-15 Broscărei. Este situată în partea de sud-vest a Bucureștiului, la ieșirea din oraș spre Turnu Măgurele.
Se știe că din 1960 amplasamentul a fost folosit ca depozit tranzitoriu de deșeuri radioactive din toate unitățile nucleare și laboratoarele din România. Astfel că, în bateria militară construită de Carol I pentru apărarea Capitalei, s-au strâns de-a lungul a două decenii tone de deșeuri radioactive. În 1978 a început golirea bateriei și ridicarea unui alt depozit la Băița, Bihor, care funcționează și astăzi. După încă 7 ani, deșeurile tratate de la Măgurele au fost îmbarcate în aproximativ 6000 de containere și transportate în noul depozit. Decontaminarea zonei s-a făcut pe o suprafață de 400 de metri pătrați. S-a săpat 50 de cm, iar pământul a fost tratat și pus în containere sigilate. Doza de radiație în zona respectivă era, în acei ani, de șapte ori mai mare decât limita maxim admisă, sursa principală de radiație fiind cobaltul.
Mult mai recent, prin vara lui 2009, combustibilul nuclear uzat a fost repatriat în Rusia. Combustibilul are o vechime de 55 de ani, având în vedere că reactorul nuclear de la Măgurele, livrat României de fosta Uniune Sovietică, a fost pus în funcțiune în 1957.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu