joi, 29 septembrie 2022

Turda 11.02.2022

Ne mutăm din Cluj în Turda. Laura are iarăși treabă și mă lasă la intrarea pe strada Horea de unde urc spre primul obiectiv. Este ceață și liniște care calmează orice stare interioară... Urc cu orientarea pe Google Maps până pe strada Castrului Roman și destul de repede sunt la intrare. Este șantier în lucru și mă bucur că est ceață și nu mă vede nimeni intrând. De fapt nu văd care ar fi problema să vizitez castrul roman al legiunii V Macedonica! Nu dau detalii fiindcă aveți tot ce trebuie în prima imagine! Și urmează multe altele cu mult farmec prin tot castrul...
























Pe o stradă pietruită în trepte cobor de la canalul roman de evacuare a apelor reziduale, trec sensul unic de pe strada General Dragalina, cobor la sensul celălalt unde fac stânga și apoi dreapta pe strada Mircea cel Bătrân. Cumva mă ghidez după turla mare a primei biserici. Traversez pârâul Racilor (cel din cheile Turenilor) și ajung în spatele bisericii reformate Turda Veche. Preiau de pe Wikipedia: ”Biserica Reformată-Calvină din Turda-Veche (în maghiară Ótordai reformatus templom), cel mai vechi monument păstrat în Turda, este situată în centrul orașului (adresa: str. Hașdeu nr. 1), în vecinătatea Pieței Republicii, a fostului lapidariu și a Muzeului de Istorie. [...] Prima biserică pe acest loc a fost romano-catolică, construită în secolul al XIV-lea, cu hramul Sf. Maria. Această biserică este menționată într-un vechi registru papal de impozite din anul 1332, ca fiind condusă de preotul Peter din „Antiqua Thorda” („Turda-Veche”). Clădirea primei biserici a fost alcătuită dintr-o sală cu un turn (plasat pe latura de sud) și un cor plasat pe latura de est. [...] Edificiul actual a fost construit la începutul secolului al XV-lea, pe vremea împăratului Sigismund de Luxemburg (1387-1437), totodată suveran al Regatului Ungariei, pe amplasamentul vechii biserici.” 

Intru pe ușa din spate cu admirație pentru cele două orgi și pentru curățenia din biserică. Cumva mă jenez când vine un nene care are grjiă de biserică și vede urmele de pământ lăsate de mine. Mă iartă înțelegând că vin din castru. Îmi povestește tot felul de detalii despre biserică și chiar îi mulțumesc pentru ghidajul ad-hoc.





Gândul meu este să merg la muzeul de istorie. Dar cum nu am destui bani cash la mine, merg să scot de la un bancomat. Și cu ocazia asta îmi iau niște plăcinte cu brânză și o cutie de suc și fac o plimbare până în piața 1 decembrie 1918, fosta Piață de fân pentru a vedea catedrala Sfinții Mihail și Gavriil și copia militarului descoperit în comuna Aiton, un fel de bornă care indica distanța de zece ori o mie de pași (P.M.X.) până la Potaissa. Bonus Monumentul martirilor de la Turda uciși mișelește de către hortiștii maghiari la 24 septembrie 1944! Pauză de masă în fața bisericii reformate Turda Veche de mai devreme și apoi intru la Muzeul de Istorie.






Muzeul de istorie se află în clădirea istorică (sec. XV) a Casei Cămării de Sare. Apoi a fost Palatul Voievodal din epoca Bathory cu renovări și adăugări ulterioare până în 1887. Pe panoul de la intrare puteți citi mai multe!

Muzeul este superb, organizat pe mai multe etaje și oferă mult informații și exponate foarte interesante, de la etajul I până la beciul amenajat. Recomand să nu ratați absolut nimic. Întrebați mereu ce se mai poate vedea!









































Prin Piața Republicii merg spre biserica romano-catolică Sfânta Maria unde mă bucur de răcoarea zidurlor groase. Doar preiau un mic text de pe Wikipedia cu invitația pentru voi de a intra pentru câteva minute de liniște când sunteți în trecere pe acolo. ”Biserică Romano-Catolică din Turda a fost construită între anii 1475-1504, pe amplasamentul unei biserici mai vechi, atestată documentar deja în anul 1342. Hramul actual al bisericii este Nașterea Maicii Domnului. În evul mediu i-a avut ca patroni pe Sfântul Nicolae și pe Sfântul Martin.”






Las în spatele ei Teatrul Național ”Aureliu Manea” din Turda și în drum mă opresc puțin (și intru!) în biserica franciscană. Tot Wikipedia ne spune: ”Biserica Romano-Catolică Franciscană (în maghiară Ferences kolostor) din Turda, str. Avram Iancu nr.49, a fost construită între anii 1735-1737 de călugări observanți franciscani, în cadrul contrareformei catolice. [...] Lângă biserică se află o veche mănăstire romano-catolică (în prezent nefuncțională), construită între anii 1540-1550.”


Ținta mea este biserica ortodoxă Sfânta treime sau biserica Șovagăilor. Explicația foarte simplă a denumirii este că vine de la cuvântul maghiar sovago care înseamnă ”tăietor în sare”. Muncitorii de la salină sunt cei care au susținut biserica și comunitatea română ortodoxă din Turda. De citit mai multe pe linkul Wikipedia! 

În biserică am parte de un moment superb: stau de vorbă despre istorie și religie cu un nene care are grijă de biserică. Ne unge la suflet bucuria de a vorbi de toate cu oameni interesați de spiritualitate și de lucruri practice în același timp!


Mă întâlnesc cu Laura și în drum spre Cluj oprim la mănăstirea Sfânta Troiță din Feleacu și biserica Sfânta Paraschiva. Ultima este ctitorită de Ștefan cel Mare (!) în jurul anului 1488! Foarte faină mănăstirea cu multe caracteristici ale bisericilor moldovenești și trovanți.

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu