sâmbătă, 8 mai 2021

Hârșova 04.04.2021

În drum spre București, de data asta doar cu Laura, oprim în Hârșova pentru o scurtă vizită la cetatea Carsium aflată pe malul Dunării. De fapt se află pe Dealul Cetății sau Canaraua Turcească sau Canaraua Cetății, canara însemnând abrupt stâncos sau vale largă și adâncă specifică Dobrogei. Se pare că cele de aici sunt formate din calcare jurasice și sunt în număr de cinci în zona Hârșovei. 

Cetatea Carsium a fost construită de Traian în anul 103 pe locul unei așezări dace și mai apoi în sec X-XI bizantinii construiesc o cetate fortificată. Este interesantă deși nu e deloc amenajată și locuitorii de culoare din zonă își fac viața printre ziduri.















Dintre zidurile cetății vedem monumentul de pe... Canaraua Țigănească! Cu Google Maps ajungem acolo și vom explora abrupturile Canaralei cât ne permitem în condiții de siguranță. Este interesant pontonul amenajat din ciment și cu trepte pentru a vedea mai bine capetele stâncoase din apele Dunării. Monumentul de deasupra Canaralei este dedicat celor care au dispărut în accidentul de la 17 septembrie 1912 (mai multe detalii aici).

















Cu locuri și amintiri noi ne îndreptăm spre casă. Mulțumiri pentru explorări și companie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu