joi, 26 septembrie 2019

Piatra Craiului - aplicație ATGR 22-26.05.2019

Pentru mai multe zile avem aplicație ATGR pentru specializarea de ghid montan. Cea mai mare parte a activităților se desfășoară în Prăpăstiile Zărneștilor. 


Sâmbătă avem zi la dispoziție pentru o plimbare prin Crai. Ne înțelesesem de aseară (5 colegi) să facem un traseu pe poteci marcate. Mergem cu mașina la intrarea în Valea Crăpăturii și de acolo pe jos tot în sus pe marcaje BA. Traseul e superb, avem mereu ce povesti și chiar avem parte de o surpriză foarte faină: mai întâi o capră neagră (maronie) stă la 5-6 metri în fața grupului nostru și paște. Se mișcă doar când suntem foarte aproape de ea. Ceva mai sus alte trei capre pasc liniștite pe un tăpșan înclinat înainte de Colțul Crăpăturii. După acesta facem o pauză de un biscuite sau o ciocolată înainte de a urca în Șaua Crăpăturii.








Câteva poze la belvedere și schimbăm marcajul în PR spre vârful Turnu. Urcușul e unul din cele mai frumoase din Craiul marcat și chiar ne solicită atenția și mușchii. Atâta energie poate să îți dea calcarul ăsta uscat... Trecem de Padina Hotarului și pe vârf ne întâlnim cu o altă echipă din colegii noștri care au în plan o tură mai lungă. Noi de aici vom începe coborârea.







Coborârea o vom face pe Padina Șindileriei pe marcajul CR. La început coborâșul prin jnepeni e solicitant. Mie îmi cam comentează genunchii și voi merge mai încet. Din când în când regrupăm și când începe grohotișul vom păstra distanța regulamentară între noi. Măsuri de siguranță ce trebuie luate pe astfel de teren!





O dată intrați în firul padinii începem grohotingul spre săritoarea de jos. Fiecare își găsește culoarul păstrând distanța de siguranță. La săritoare e joacă de copil (pentru noi, montaniarzi cu vechime)! 


Prin pădure natura este în plină desfășurare. Și niște picuri de ploaie care se opresc repede, până să ajungem la marcajul spre Diana! Coborâm la poiana în care e schitul Colțul Chiliilor și vom face vizita de rigoare la schitul-peșteră cu o pauză de apă și fructe la masa de mai jos de intrarea în capelă.



Pe drum spre mașină reumplem sticlele cu apă, admirăm narcisele plantate și apoi culorile calde de apus.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu