marți, 18 decembrie 2012

Cu trenul prin Europa - plan de calatorie

Cu trenul prin Europa - plan de calatorie

E un pic neobisnuit sa cititi aici anticipat despre calatoriile mele. De data asta va voi spune ce am de gand sa fac in prima luna a anului ce-si anunta prezenta in curand.

Pana una alta va intreb si pe voi : e ceva mai frumos in viata decat sa calatoresti, sa cunosti oameni, atitudini, locuri, sa descoperi lumea in care traiesti (exterioara, interioara)? In trecut oamenii calatoreau in scopuri economice, au explorat, au descoperit taramuri noi (Lumea Noua), au descoperit noi civilizatii, s-au descoperit pe sine (calatorii "initiatice" gen "El camino de Santiago" sau "Sapte ani in Tibet"). Unii au vrut sa demonstreze imposibilul din acele vremuri (Vasco da Gama, Phileas Fogg). Noi (eu si Iulian Sîrbu) vom cauta sa vedem macar continentul pe care ne ducem traiul. Si poate ajungem si pe cel de la sud...

Iulian a castigat concursul "Vacanta mea ideala cu trenul in Europa" si si-a gasit in mine partener de drum (mi-a facut cadou de ziua mea al doilea Interrail Global Pass din premiu). E cu siguranta cel mai frumos cadou primit pana acum!

Impreuna vom pleca cu trenul prin Europa. Vrem sa ajungem in multe orase europene: Budapesta, Viena, Paris, Bruxelles, Londra, Nice, Lyon, Marseille (viitoarea capitala culturala europeana), Madrid, Luxembourg, Milano, Roma, Lugano, Davos, Chur, Zermatt, Berna, Geneva, Frankfurt, Munchen, Venezia, Copenhaga, Varsovia, Lisabona, Praga, Berlin, Zurich, Basel, Lille, Gent, Florenta, Vatican, Barcelona, Bratislava, Belgrad, Vatican, Atena... Sa ne fie cu iertare daca nu vom putea ajunge peste tot pe unde vrem!

Ca tot vorbim de mersul cu trenul, vom cauta sa vizitam muzeele feroviare din orasele prin care trecem!

Pe langa orasele mari ale micii noastre Europe, vrem sa parcurgem si cateva din cele mai frumoase rute feroviare din Europa: Semmeringbahn (Austria), Bernina Express, Glacier Express (Elvetia), Chemins de Fer Provence (Franta). Mai sunt si alte rute extrem de frumoase ca Flåm sau Bergen (Norvegia), Inlandsbanan (Suedia), Centovalli (Elvetia), Wilhelm Tell Express (Elvetia), dar nu promitem sa le parcurgem pe toate fiindca timpul (fizic) nu ne ajunge!

Ca veni vorba de timp, vrem sa descoperim in Europa legaturi mai vechi sau mai noi cu românismul. Prin asta intelegem statui de daci raspandite prin Europa (Florenta, Vatican), sa vorbim cu cativa din romansii (poate chiar sa ramanem la vreunul din ei peste noapte!) din Grison a caror limba reto-romana seamana mult cu a noastra, poate sa ajungem si prin zona ladina (nordul Italiei), sa gasim comunitati de romani si sa cream astfem o punte dinspre/inspre casa, sa gasim urme ale romanilor celebri prin Europa (Vuia si Brancusi imi vin acum in minte), poate ajungem la Oxford unde s-a infiintat o catedra de limba romana s.a.m.d. Voi ce mai stiti despre urmele romanilor in Europa? Daca ne intalnim cu angajati romani in Europa (asa cum am intalnit de curand in Dolomiti!), ne va face placere sa stam de vorba cu ei. Ne vom vizita pe cat posibil prietenii de prin Europa (cum bine spune Iulian, toti suntem prieteni, sau Alecsandri in Hora Unirii : "de-o mama, de-o faptura si de-o seama"!)

Vom cauta sa vedem si castele si cladiri celebre (Schonbrunn, Belvedere, Neuschwanstein, Mont Saint-Michel, Frankenstein, Windsor, Hohensalzburg, Versailles) atat cat ne permite timpul si vremea. Desi va fi iarna in Europa, speram ca vremea sa tina cu noi!

Avand atatea in plan, va inchipuiti ca zi de zi lucram la planul calatoriei. Este in continua schimbare si va fi in fiecare zi pana la intoarcere. Atunci vom veni cu tolba plina de povesti pentru intreaga viata!

Fiti siguri ca va vom duce cu noi in gand prin toate aceste locuri si la intoarcere vom impartasi amintirile. Va intrebati cat costa toata treaba asta? Noi speram sa fie cat mai putin. Nu cer sponsorizari fiindca acum in prag de Sarbatori subiectul asta e mai delicat. Daca insa vreti o amintire din vreun anume loc din Europa, imi puteti da suma necesara si va voi aduce acea mica amintire (sau banii inapoi daca nu trec pe acolo!). Acum sa nu cereti ceva mare sau imposibil de adus ca sigur voi fi nevoit sa refuz :D!

Aveti aici viziunea lui Iulian pentru aceasta extraordinara calatorie!

Sa avem drumuri bune!

4 comentarii:

  1. Ce tare...nici nu stiam ca ai si tu blog...:). Sper sa aveti o calatorie cate mai frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoasă „excursioara” voastră. Felicitări!!! Am văzut pe blogul lui Iulian că va dura 30 de zile, deci aveţi ceva de văzut. Vă doresc o vreme cât mai bună, având in vedere perioada mai ciudată pentru cutreierat prin Europa (bănuiesc că nu aţi putut să vă alegeţi voi perioada ;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va dura 30 de zile sau mai putin (in functie de cat are fiecare liber)! Eu nu am putut alege perioada, pentru Iulian era singura perioada libera si am acceptat ca atare!

      Ștergere
  3. Primul pas e facut: biletul de tren pana la Budapesta! In abonamentul Interrail nu e inclus transporutl cu trenul in tara de rezidenta si ca urmare ne-am luat bilete pana la Curtici (beneficiind si de reducerea Card Tren Plus de la CFR Calatori!). Urmeaza...

    RăspundețiȘtergere