luni, 29 august 2022

București-Ploiești 04.02.2022

Știți că sunt ”obsedat” de răsărituri și de apusuri. Uite cum arată un răsărit în capitală! Total diferit de cele de pe Munte!



Bucuria mașinii mă face să urmez un alt drum spre Ploiești, diferit de cele clasice: DN1 și autostrada! 

Cumva merg pe DN1A (drumul vechi) cu ceva obiective găsite pe Google Maps. Mă voi opri puțin la fiecare din ele.

Biserica ”Sf. Nicolae”, Rebegești

Se află pe digul care separă lacurile Zmeul și Buftea de pe râul Colentina. A fost construită în 1669 de logofătul Radu Crețulescu și de fratele său Pădure Postelnicul. Se poate observa stilul brâncovenesc din timpul domniei lui Matei Basarab. Co ocazia construirii barajului biserica a fost ridicată câțiva metri pe o grindă continuă de beton. Mai multe detalii puteți citi aici

Explorez un pic biserica pe exterior și cele două lacuri pe fundul cărora pot coborî fiindcă e nivelul scăzut. Vedeți câteva imagini înainte de a porni mai departe la drum.


















În Butimanu opresc puțin la statuia lui Constantin Prezan și la Conacul de la Lac. E închis și merită câteva poze.



Biserica de lemn din Butimanu-Decindea (1791)

” Legenda locală spune că prin 1530-1540 a fost construită dintr-un singur stejar o biserică, cu acoperiș de șindrilă. Mai scundă decât cea actuală și cam la 200 de metri de locația de astăzi, "Biserica robilor", astăzi " Adormirea Maicii Domnului" este atestată documentar în anul 1791 pe vatra veche a satului. Biserica a fost mutată pe poziția actuală în anul 1836, iar în 1937 a fost restaurată și înălțată cu aproximativ un metru.” 






Balta Bărbuceanu






Lacul Ochiul Boului






Lacul Ochiul Boului 2



”Canionul” de pe Prahova (între Piatra și Stejaru)








Biserica de lemn ”Sf. Treime”, Stejaru, 1834

Biserica de lemn "Sf Treime" (Cod LMI : PH-II-m-A-16757) - Stejaru. A fost ridicată în 1834 de Safta Brâncoveanu. Băneasa Safta Brâncoveanu (1776-1857), soția ultimului dintre Brâncoveni, banul Grigore Brâncoveanu (1767-1832), a fost ctitoră a Spitalului Brâncovenesc din București.


Normal este închisă și am noroc să fie îngrijitorul bisericii la poartă. Nu îmi permit să stau prea mult la invitația lor de a intra în biserică. Și așa au stat pentru mine!









Cobor de la biserică și traversez Prahova pe un pod îngust cât o mașină. Vedeți ultimele două poze înainte de a merge spre Ploiești.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu