luni, 18 martie 2019

Bușteni 15-17.02.2019

Un bun coleg din Clubul Alpin Român, Cezar Manea, mă roagă să vin să ajut la o activitate a clubului în week-end la Bușteni. Am ceva de rezolvat vineri seară în Ploiești și apoi, cu rucsacul în care am echipamentul personal, ajung la Bușteni unde sâmbătă dimineața începem treaba.

E vorba de un curs de pregătire de iarnă inițiat și susținut de Dan Vasilescu pentru doritori. Așa că sâmbătă, într-o superbă dimineață, primim cursanții la Căminul Alpin (eu sunt doar un ajutor pentru Dan și Cezar, nimic mai mult!) și ne îndreptăm, care cum alege spre stația de telecabină de la Silva. De aici vom merge, după scurta lecție de mers cu colțarii, în sus spre cabana din Valea Spumoasă unde ne vom desfășura exercițiile (echipamentul personal, opriri în piolet, mers cu colțarii, urcat pe coardă, cădere în coardă etc). Vă închipuiți că toate exercițiile se desfășoară afară, în condiții de iarnă.








Mâine, duminică, vom încerca ceva profile de zăpadă, mers în coardă sau ce alte activități ne permite zăpada de pe culmea Sorica (Azuga). 

Pe culme ajungem unii pe jos pe poteca marcată, alții cu gondola. Pentru mine e interesantă experiența fiindcă nu am mai urcat cu gondola de aici. Și cine știe când voi mai urca... Un lucru interesant (și relativ de bun simț): la coborâre validezi biletul (de fapt o hârtie cu un cod pe ea!) nu sus când intri în gondolă, ci jos înainte să ieși de pe peron!

În căutarea unui loc pentru exerciții vom ajunge până sus pe Cazacu unde zăpada nu e bună. Chiar Dan îmi spune să nu merg pe o placă mai spre marginea ei și să stau cuminte aproape de grup. E posibil să plece! Doar ne bucurăm de soare și de vânt (ce tentante ar fi pantele de sub Cazacu pentru înclinație), învățăm cum să ne asigurăm bagajele în gropi săpate în zăpadă să nu le ia vântul, la întoarcere într-o gaură facem ceva exerciții de oprire în piolet sub vârful Dutca (plus câteva urcări printr-o cornișă sigură pentru câțiva doritori foarte energici) și regrupăm la capătul gondolei (excepție fac cei care coboară tot așa pe marcaj înapoi în Azuga).










Bușteniul ne mai oferă câteva ore de liniște și raze deasupra Clăii Mari înainte de a pleca înapoi spre oraș. Pe drum soarele ne oferă ultimele lui minute înainte de culcare ;)



Mulțumesc Cezar, mulțumesc Dan, mulțumesc dragi colegi iubitori de munte pentru zilele faine petrecute împreună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu