Motto: Pe-un picior de Bai/Pe-o gura de rai...
Colegi de tura: Adina, Eugen, Costin, Emil, Cezar
Asa cum ne place mie si lui Emil, am stabilit cu circa o luna in urma sa mergem in acest we la una din stanele de pe muchia Petru-Orjogoaia. Propunerea mea a fost chiar stana din Orjogoaia, pe care o vazusem ultima data in vara intr-o tura de o zi in muntii Neamtului (http://cezarpart.blogspot.com/2010/07/rt-pe-creasta-neamtului-24072010.html). Costi ar fi inclinat spre stana de sub varful lui Petru sau (in cazul schimbarii traseului) spre stana din Zamora. Pana la urma am ramas tot pe muchia ce leaga muntii Baiului (creasta principala) de muntii Neamtului si apoi de valea Doftanei. La propunerea lui Emil (care a mai fost de vreo 3-4 ori in zona) am optat pentru intoarcere prin Secaria, o localitate/zona superba din Subcarpati. Cu cateva zile inainte de plecare, ne-am adunat la Emil intr-o seara pentru a stabili ultimele detalii. Atunci i-am cunoscut, in sfarsit pe Costi si pe Adina. Cu Costi am vorbit mult timp pe net (circa 2 ani) si nu am reusit sa ne vedem si cu Eugen mai fusesem tot asa acum ceva ani intr-o tura pe Valea Alba din Bucegi (in acea sambata de toamna am urcat cu totii pe vale si Eugen cu un colegul lui au pornit in fuga de la cabana Caraiman in jos; eu am coborat agale la Pestera si Padina si, datorita dezamagirii provocate de "urbanizarea" zonei, am urcat si dormit singur la excelentul refugiu din saua Strunga; continuarea turei se poate gasi in arhiva listei de discutii Alpinet2k). Pe Adina, prietena lui Eugen, am cunoscut-o acum si ne-a aratat ca este un adevarat om de munte care se bucura de toate minunile pe care i le da Parintele Munte. Asadar, dupa doua intalniri de pregatire a turei (traseu, mancare distribuita in toti rucsacii) am stabilit punctul de intalnire in Gara de Nord sambata dimineata la ora 6.00.
Ziua 1 - sambata 15.01.2011
Reusim sa ne adunam in gara in timp util, ne luam bilete dus-intors (pana in Sinaia) si ne urcam in personalul plin de muntomani. Ne asezam comod pe ultimele banci din spatele trenului cu gramada de rucsaci in locul de bagaje. Ne intindem la vorba si putin dupa ce se lumineaza, Eugen scoate primusul si facem niste ceai cald (asa de inceput de drum!). Mai dezgolim cateva portocale si ciocolati si scapam de cateva sandwich-uri din rucsac. Hotaram sa mai ramanem in tren si coboram abia in Azuga pentru a ne incepe lungul circuit in jurul muntilor Baiului (am urcat pe-un picior de Bai dinspre nord si ne vom intoarce in final printre picioarele/plaiurile sudice ale aceluiasi masiv). La 10.15 coboram in gara Azuga unde saptamana trecuta fusesem cu Radu in tura din valea Grecului. Imi desfac betele si iesim din gara spre DN1.
"Ia uite, lui nenea ii e cald!" ii spune o mama copilului sau cand il vede pe Emil doar in tricou. Acum inca e vreme de tricou, mai sus se va mai strica putin ;). Emil ma lasa sa conduc grupul fiindca doar eu mai fusesem pe prima parte de traseu. Asa ca trecem pe langa biserica din centrul statiunii vazand o ceata alba si confuza spre valea Azugii. Mergem spre sud vreo 150m pe DN ai apoi la un panou publicitar ("Observati stalpul indicator!!!" - nema stalp!) iesim din DN si incepem sa urcam cu mare drag de efort (10.25).
"E vreo problema?" "Nimic, e doar un carcel. De la smocurile astea de zapada mi se face carcel si se lasa el in timp!"
Dupa varf ne oprim la o mica cornisa pentru cateva poze de grup intr-o adevarata iarna (viscolul nu inteteste sa bata) (16.00)! Tinem stanga pe sub Muntele lui Petru si apoi facem putin dreapta. Urmam poteca pana am eu vaga impresie ca am schimbat directia de mers si ne-am indreptat spre sud. Emil are convingerea ca e buna directia de mers. Totusi scot busola fiindca nu vroiam sa riscam sa coboram pe culmea Prislop. E prima data cand folosesc busola pe munte si mi se pare ca ma inseala: arata estul in fata! Scoate si Eugen busola lui si se confirma directia! Asa ca pornim inainte si lasam in dreapta Varful lui Petru (1591m). Inca suntem in ceata si trebuie sa ne bazam pe instincte. Peste 10-15 minute se lumineaza putin si vedem in stanga o stana. E prea jos sa coboram pana la ea si mergem mai departe. La 16.30 vedem in sfarsit stana unde doream sa stam. Fetele ni s-au luminat si parca cineva ne-ar fi dat un intaritor extrem de puternic! Asta e, acolo mergem! Mai vedem si pe dreapta un alt adapost si ne gandim ca pe o vreme mult mai rea decat acum, aici ar fi raiul pe pamant. Noi insa mergem mai departe.
Suntem cam indecisi in ce camere sa dormim. Cercetam toate camere cu paturi de lemn in care se poate dormi. Stana este mare si sunt patru incaperi in care se poate dormi: camera ciobanilor e cea mai bine izolata si are trei priciuri late cu saltele din lana pe ele. O alta camera mai mare are doar priciuri inalte si inguste. La exterior mai sunt doua camere in care bate vantul mai mult si usile se inchid ceva mai greu. E greu de luat decizia unde vom dormi fiindca Emil si Eugen sforaie destul de tare! Dupa indelungi permutari, cei doi "ursi" aleg sa doarma intr-una din camerele exterioare si eu cu Adina si cu Costi vom dormi in "VIP room", camera cea mai calduroasa! Ne apucam sa facem focul (Adina e maestra de ceremonii la masa) si pregatim o masa extrem de bogata: avem slaninuta cu ceapa, usturoi, supe de "viermisori" (cum spun eu supelor gen Vifon), sunca, vin fiert si preparate pe gratar - carnaciori si peste in staniol. Este un ditamai ospatul si ne gandim ca asa se cuvine sa sarbatorim Reveillon-ul pe stil vechi (asa cum au rusii Craciunul). E o distractie pe cinste si ne simtim atat de bine incat nu ne vine sa ne mai retragem la somn! Totusi pe la 20.30 ne cuibarim fiecare in sacii de dormit cu recente amintiri placute.
Ziua 2 - duminica 16.01.2011
Toata noaptea am avut parte de fosnetului geamului din plastic datorat viscolului care bantuie in afara stanei. Ca urmare am dormit toti trei cu intreruperi si cu rasuciri de pe o parte pe alta. Telefonul da trezirea si inca e intuneric afara! Il pun sa sune peste inca 10 minute si intre timp se trezesc si Adina si Costi. Deschidem usa de la camera si avem o mare surpriza: totul e plin de zapada! Cercetam camera in care am mancat si vedem ca toate pungile noastre inghetate sunt sub un strat fin de nea alba ce a intrat prin geam si prin toate gaurile stanei. Costi se duce sa verifice starea celor doi colegi care au dormit in camera exterioara. Emil si Eugen se trezisera si isi strangeau rucsacii cu frigul in oase. Era mult mai rece decat la noi in camera si speram sa vina cat mai repede la noi!
La ora 8.00 ies afara pentru cateva poze si analizez situatia: e ceata si viscol si noi nu stim exact sensul de mers. Noroc cu Costi care iesise pentru poze si pentru cautat drumul. Intr-un gol de ceata a vazut poteca ce mergea pe muchia din fata stanei.
"Pe acolo trebuie sa mergem!"
Revenim in camera si ne apucam sa topim zapada pentru ceai. Aprindem doar un primus si treaba merge destul de repede. Mancam in circa o ora si ne echipam de drum cu cagule si tot necesarul pentru viscol. Facem cateva poze de grup, curatam locul in care am stat si iesim in fata stanei pentru ultimele imagini (9.20).
"Ati mai fost pe aici?" ne intreaba Eugen.
"N-am mai fost, dar simtim ca drumul e la dreapta!"
Intr-adevar partia naturala coboara spre dreapta si razele de lumina incep sa isi faca loc in joaca lor de neoprit printre crengile copacilor si pe albul zapezii. Continuam printr-o padure un pic mai rara si mai facem o mica pauza de dezechipare. E asa de cald ca mai avem putin pana la mersul in tricou. La 10.30 zarim si primele marcaje CR ce ne arata ca suntem pe drumul cel bun. De fapt astea sunt si primele marcaje intalnite de la capatul muchiei Sorica de ieri de la pranz. Simt un fel de relaxare pentru ca am prins muchia potrivita si incepem sa facem urme prin ultimele pete de zapada. Urcam un mic varfulet al culmii si poteca face dreapta prin frunzisul uscat de toamna. Mai vedem din cand in cand cate un semn de confirmare si un simpatic semn ca o labuta de urs pictata cu albastru pe o placa de lemn fixata pe un copac. Drumul e clar si la 11.15 iesim intr-un luminis unde identificam satul Traisteni in fata noastra si valea Doftanei. Pe aici incep sa fie destul copaci taiati ale caror urme plang in jurul nostru. PET-urile de bere se inmultesc vizibil o data cu noroiul ce ne coboara spre firul Doftanei. Niste tineri brazi se chinuie sa reziste prin uscaciunea din jur.
In 10 minute trecem printre o casuta mica din lemn in stanga (in stil nordic) si vrem sa reclamam proprietarul pentru impozitul prea mic (evident in gluma fiindca asa e orice casa cu bun simt). In dreapta pe un vechi garaj au crescut niste pini de toata frumusetea. La ora 13.00 trecem pe langa vechea biserica din piatra acum daramata. Intrebam cativa localnici despre istoria bisericii si nu stiu sa ne spuna mai nimic. Pacat ca o astfel de ruina faina nu e pusa in valoare!
In cateva minute ajungem langa o statie de masina si Adina se plange ca are prea multe sosete si o bat. Asa ca ne asezam in statie si aflam ca in 10 minute vine masina spre Campina. Pana la drumul de Secaria avem 6 km si alegem sa ii facem cu rata. Soferul e binevoitor si accepta sa ii dam cate 2 lei pentru cei 6 km care ne-ar fi obosit nespus si care cu siguranta ar fi schimbat tonusul si ruta noastra. Multumiri Adinei pentru scoaterea sosetelor ;)!
Asa ca la 13.30 suntem la drumul de Secaria si vedem ca mai avem 4 km pana in localitate. Emil observa numele unui sofer pe un camion si intreaba "Adi? Cum putem scurta spre Secaria?" Parca stiindu-l de o viata, soferul Adi ii da ceva indicatii si ii confirma directia buna. Din curba urmatoare vedem panoramic intreaga Vale a Doftanei cu muntii Grohotisului in spate. Ultimele varfuri mai inalte din acest masiv au ceva pete de zapada pe ele. Scurtam o serpentina mai lunga printr-o curte deschisa cu cateva capite si capatam repede altitudine. Alte serpentine ne tin pe asfalt pana ce vedem o balustrada a drumului cateva zeci de metri mai sus in padure. Asa ca evitam drumul si urcam direct pe un picior de munte pana la acea balustrada.
"Parca e mai bine sa ramai in urma!" ne spune Adina a carei pozitii in spatele grupului o scuteste de toate ratacirile noastre. E si acum trebuie sa trecem raul! "Lasati pe mine!" Cobor abrupt prin desis in firul apei si sar apa peste cateva pietre. Ma opresc pe partea cealalta ca sa ii ajut pe toti membrii grupului. Emil reuseste sa intre pana la glezna in noroi si iesim cu totii teferi sarind un gard format din cateva nivele de sarma. Vedem un gard cu poarta cateva zeci de metri mai sus si reusim sa trecem de poarta de lemn care ne desparte de un drum forestier (17.05). Coboram pe drum si la un moment dat facem dreapta la o intersectie. Gresit pas! Acum nu mai e cale de intoarcere si trebuie sa trecem printr-o curte. Primul gard are poarta si e usor de trecut. In schimb pe al doilea trebuie sa il sarim ("zapacitul" de mine nu are probleme la sarit cu picioarele lungi). Pentru ceilalti iau rucsacii si fiecare se descurca cu atentie. Continuam la vale si peste vreo 30 de metri Eugen isi da seama ca a uitat batul langa gard si se intoarce dupa el. Adina ii ia rucsacul si coboram incet pana in valea Florei la un drum forestier larg aflat langa cursul de apa. Aici avem si un baraj care ii clarifica gandurile lui Emil: asta e drumul bun (17.25)! De aici da-i in jos pe forestier! In 20 minute trecem pe langa un canton forestier si stana unde cainii fac mare zarva la auzul pasilor nostri. Bine ca au gard si nu pot sa iasa! Continuam pe drum fara a avea nevoie de lanterne si pe la ora 18.10 suntem la o intersectie de drumuri. Asta dupa ce am vazut masinile incolonate de pe DN1! Prima tendinta e de a face stanga si revenim imediat spre dreapta. Intram printr-o poarta metalica ce ne scoate in curtea muzeului cinegetic din Posada. Uite ca fara sa vrem, vizitam muzeul (ma rog, doar curtea exterioara)! Ajunsi la poarta, rugam portarul un pic socat la vederea noastra sa ne lase sa trecem. Ii multumim si nu apuca sa ne raspunda ca am si pornit putin spre nord pe DN pentru a cauta un butic pentru o sticla de bere (sete mare!!!) Pana la urma Emil si Costi gasesc niste bere si coboram cu totii spre gara pe o poteca construita solid cu trepte de ciment. Alertam toti cainii pe intuneric si la 18.15 suntem in halta Posada (fara casa de bilete). In asteptarea trenului ne spalam bocancii si ne strangem tot echipamentul. Facem ultima poza de grup si la 19.10 vine personalul care ne va duce spre Bucuresti. Urcam pe prima usa aflata la indemana si la Comarnic (sta 7 minute) ne "retragem" in ultimul vagon in speranta unor locuri libere. Pana la urma aruncam si noi rucsacii langa cei ai AGTR si rememoram cu placere tura facuta. E distractie mare intre muntomani si mai apar si alti prieteni ai lui Emil (Gioaie si echipa care fusesera in Padina). Il revad cu placere si pe Vampiru' de care ma leaga ceva amintiri montane. Fara prea multa retinere, cuplam cu totii la ideea mea de a face piure cu slaninuta la primus. Punem primusul in functiune pe scara dinspre etaj si cu multa distractie, nici macar nu simtim cand trece timpul si ne trezim in Chitila. Super tare! Inseamna ca am ajuns in Bucuresti. La 21.24 debarcam in Gara de Nord veseli si inviorati dupa o asemenea tura faina. Avem bateriile incarcate pentru niste zile de munca in care speram sa revenim cat mai repede prin muntii dragi.
A fost o tura faina cu o echipa super si cu siguranta vom repeta tura prin alte stane ale patriei (probabil se va concretiza in a doua parte a lui februarie)!
Multumiri colegilor de tura pentru curgerea lina a tuturor evenimentelor si sa aveti ture placute oriunde ati merge!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu