În calendarul clubului în care sunt membru, Clubul Alpin Român, filiala Cluj, apare tura: Cu caiacele prin Delta Dunării 22-26.08.2023 cu descrierea de mai jos:
”O tură de 5 zile în care vom explora o parte din Delta Dunării cuprinsă între brațele Sulina și Chilia, de la Mila 23 și până la Sulina.
În prima zi ne întâlnim la Tulcea la ora 08:00, ne urcam într-o barcă cu motor care ne va duce la Mila 23. Transferul va dura aproximativ o oră. După ce pregătim caiacele, la prânz mâncăm o ciorbă bună cu perișoare din pește și o saramură delicioasă, apoi în jurul orei 13:00 plecăm în tură. Vom padela ușor pe lacurile și canalele situate la nord de localitate și vom ajunge după-amiază în apropierea lacului Babina unde vom înnopta.
A doua zi vom padela pe lacurile Babina, Matița și vom campa pe o platformă pescărească la intrarea în lacul Miazăzi. Și aici putem încerca produsele tradiționale din pește (storceag din somn și pește prăjit). Mâncarea este gătită în Mila 23 și ne este adusă cu barca de gazdele noastre.
A treia zi vom padela pe canale și lacuri pline cu nuferi și păsări pe un traseu frumos pentru a ajunge după-amiază la Letea.
În dimineața celei de a patra zile vizităm pădurea, la prânz mâncăm un borș de pește și un pește prăjit la un localnic iar după-amiază plecăm spre Cardon unde vom pune corturile.
În a cincea zi ne îndreptăm spre Sulina. Vom padela pe canalul Cardon iar apoi vom intra în Golful Musura pe care îl vom traversa de la nord la sud pentru a ajunge pe Brațul Sulina în zona farului vechi.
Traversarea golfului se va face doar în condiții meteo favorabile, în caz de vânt puternic îl vom ocoli și vom merge până la Sulina doar pe canale.
Cei care vor să mai petreacă o zi, două în Sulina, o pot face rămânând într-un camping sau la o pensiune din oraș.
Nivelul de dificultate al turei este unul mediu, parcurgem între 15 și 25 km pe zi cu pauze suficiente pentru odihnă. Vom adapta traseul în funcție de participanți, de condițiile meteo și de nivelul apei Dunării.
Prețul acestei ture, ghidaj și închirierea caiacelor (caiac+padelă+vestă de salvare+spraydeck), este de 600 lei/pers (membrii CAR beneficiază de reducere 10% dacă se ocupă integral locurile rezervate).
Rezervarea se face prin achitarea unui avans de 50%. În cazul renunțării la tură avansul nu se returnează. Avansul de 300 lei se va achita până la data de 16 iulie în contul clubului.”
Nu voi mai da alte detalii despre traseu, totul fiind în atribuția fainului ghid Florin Petre. Partea de organizare din partea clubului este făcută de faina colegă Geta Oltean. Doar vă voi da ceva detalii și impresii. Mai jos găsiți și explicația pentru care sunt puține poze:)!
Aleg să merg cu trenul de la București la Tulcea pentru a nu avea problema parcării. La gară mă întâlnesc cu Laura și mă va duce ea cu mașina la pontonul de unde ne începem aventura. Cei mai mulți mergem de azi cu barca la Mila 23. Câțiva colegi au venit de ieri în Tulcea dintr-o altă tură prin munți. Câțiva vor veni mâine dimineață. Repet, nu intru în detalii tehnice. Doar vreau să vă spun că totul este super organizat. În Deltă transportul este o problemă și nu sunt curse ca autobuzele din oraș. Așa că totul trebuie foarte bine calculat și organizat! Și aici este meritul lui Florin, printre multe altele!
O precizare mare și foarte importantă: cu excepția acestor două poze și cele din ultima zi, din Tulcea, pozele nu sunt făcute de mine, ci de colegii de tură! Pe unul din canale, telefonul meu a făcut o baie neașteptată (proprietarul este de vină!) și nu a mai funcționat. Abia după câteva luni am reușit să îl pornesc, fără a mai putea recupera date din el...
Doar vă spun câteva amintiri faine din acele zile și apoi las pozele să curgă. Realitatea este că oricât aș povesti eu pe aici, nimic nu poate explica toate trăirile și toată bucuria și toate senzațiile trăite pe apă!
Îmi aduc aminte cu drag de poveștile de seară și de plimbarea și discuțiile din Mila 23, de fainul canal dintre Dunărea Veche și Ligheanca, de mâncarea superbă pe care ne-a aranjat-o Florin în fiecare seară, în special de nalangâtele atât de bune, de canalul Eracle, lacul Trei Iezere și camparea de seară cu mulți țânțari și masa extrem de gustoasă, de locurile de pauză dintre Miazăzi și Matița, de pauza de pe Suez, de pauza unde ne-am oprit într-o zi pentru o scurtă masă... De ce fac o pauză de povestire aici? Fiindcă ”inteligentul” de Cezar a ales să se urce singur în caiac! Și cum caiacul era ușor suspendat în aer, nici nu m-am așezat bine în caiac și s-a răsturnat totul cu mine. Adică m-am trezit cu capul în jos în apă cu caiacul răsturnat! Nu a fost nici o problemă că știu să înot, aveam și vesta pe mine și am ieșit instantaneu din apă. A venit Florin imediat, am întors caiacul și am scos apa din el pe cât posibil. Dar telefonul care era în buzunar, închis cu fermoar, nu a mai pornit. Și am avut o singură pagubă: cuțitul extrem de fain din Laponia, cuțit care mi-a fost admirat din 2019 încoace (hm, patru ani!) a căzut din caiac și s-a pierdut în nămolul din fundul apei. Asta e, va trebui să merg să iau altul, cândva! Dar contează că sunt foarte ok și de acum încolo voi respecta sfaturile lui Florin la urcarea în caiac, foarte experimentat! Și vă spun, dacă nu aveți experiență, nu vă urcați singuri în caiac, ci doar ajutați de cineva!
Îmi mai aduc aminte de toate saluturile cu alte bărci, mai mari sau mai mici, de valurile mari de pe Merhei, de baia faină de pe canalul Letea, de ploaia care ne-a prins chiar când am ajuns în Letea și pentru care am așteptat să campăm, de plimbarea de seară prin Letea și de înghețata pe care am luat-o Sabrina și cu mine, de explorarea pădurii Letea, de discuțiile pe care le-am avut (de fapt ne-a certat Florin pe bună dreptate!) la ieșirea din canalul Letea în canalul Cardon, de locul de campare din Cardon și de plimbarea de seară în sat, de ieșirea în Musura/mare, de trecerea dificilă din canalul Musura în Sulina (am reușit cu toții să trecem, urmând cuminți sfaturile lui Florin) unde a trebuit să mergem contra apei/cascadei cu viteză foarte mare, de seara la cort în Sulina și de mesele de seară și de dimineață pe faleză...
Repet, astea sunt doar ceva momente pe care doar cei care au fost în tură le pot înțelege cu adevărat!
Să nu uit de plaja și baia pe care am făcut-o în mare, la Sulina, la final de tură! Și aici se vede echipa completă. Plus seara ușor activă și meditativă în același timp, de la Sulina. O ultimă seară a turei...
Ce pot să spun... E așa de bine fără telefon că te concentrezi mult mai mult pe fiecare moment și pe fiecare discuție! Și simți mult mai mult tot ce este pe lângă tine, și de rău și de bine! Dar o dată ce ajung în Tulcea (știu cât de cât orașul) sunt întors la civilizație. Și fără telefon ești terminat în civilizație! Îmi place să fiu eu cu mine, fără tehnologie, dar trebuie să recunosc că m-am prea obișnuit cu contactul permanent cu lumea. Așa că merg la Winmarkt-ul din Piața Civică și îmi iau un telefon de la etajul 2. În drum spre gară fac o plimbare pe nou-amenajata faleză ”Ivan Patzaichin”. Îmi place cum este amenajată!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu