miercuri, 1 ianuarie 2020

Crăciun de vis ATGR, Predeal 6-7.12.2019

Cum e luna decembrie, mai devreme sau mai târziu trebuie să vină Moș Crăciun. Pentru o clasă de copii de la școala gimnazială ”Sfântul Vasile” se pare că în seara asta este petrecerea de Crăciun ;). Pornim din Ploiești cu autocarul (doi ghizi ATGR, Deea și cu mine) cu spiridușii pregătiți pentru distracție. Prima oprire este la Muzeul Cinegetic din Posada unde aflăm foarte multe informații despre vânătoare și animalele de la noi. Recunosc că și pentru mine e foarte interesant. Mai văzusem muzeul cinegetic din Sfântu Gheorghe și mi-a plăcut mult. Îl menționez pentru că în țara noastră avem doar aceste două muzee cinegetice. 

Aici aflăm despre trofee și criteriile de clasificare a acestora (coarne de cerb plus diferențele între cerb, ciută, căprior și căprioară, trofee de mistreț, trofee de urs) și aflăm multe informații despre alte animale care ne cutreieră pădurile. Să nu uit de biroul lui Sadoveanu și de imnul vânătorilor :). La etaj avem o expoziție de arme, o dioramă ”vie” pe a cărei potecă mergem unul câte unul și o sală cu povești ale copilăriei legate de natură. Mie mi se pare normal ca zilele copilăriei să le petreci în natură, acum e ceva mai rar pentru copii (cel puțin pentru cei de la oraș). La intrare și ieșire salutăm exemplarul rar, albinos de căprior din holul principal.








La cazare avem parte de activități de Crăciun (un atelier foarte fain al Deei cu ornamente de iarnă), seara petrecerea de Crăciun și surpriza serii: apare Moș Crăciun cu sacul plin! Atâtea emoții pe copii în fața Moșului... A copiilor mici și a celor mari ;)! 

A doua zi după micul dejun mergem spre Brașov unde amânăm obiectivul principal al copiilor cu un traseu mai puțin umblat în Brașov (din punct de vedere turistic). Din Piața Sfatului facem o oprire la Biserica Neagră pentru câteva povești și apoi, la cerere, mergem pe strada După Ziduri și la cele două turnuri de protecție a cetății Brașovului, Turnul Negru și Turnul Alb. Ne întoarcem în Piața Sfatului și avem parte de un spectacol ad-hoc: Festivalul de muzică, tradiții, obiceiuri și meșteșuguri populare. Peste vreo săptămână voi merge la o prelegere legată de obiceiuri, tradiții și năravuri. Vă întreb și pe voi: care e diferența între ele?






Urmează obiectivul principal al zilei (pentru copii): Mc Donald's! E și pentru noi, ghizii, fiindcă rareori ajungem în fast-food-uri! Așa că stăm vreo două ceasuri pe aici și apoi cu voie bună pornim spre casă. Cu o oprire la Bușteni la mănăstirea Caraiman. Urcăm pe poteca ce merge din strada Telecabinei și avem parte de un mic pasaj cu gheață. Distracția copiilor! 

Câteva povești legate de mănăstire și apoi, care vrea, intră în biserică. 

Fiindcă e blog personal, îmi permit câteva observații. Pe de o parte mi se pare normal ca orice copil să cunoască tradițiile creștine fiindcă suntem o țară majoritar creștin ortodoxă. Din punctul ăsta de vedere mi-a plăcut imaginea copiilor care spuneau rugăciunea ”Tatăl nostru” în biserică. Pe de altă parte nu mi se pare normal să obligi un copil de altă religie să intre în biserica ortodoxă. Doar dacă vrea să facă asta! Spun asta fiindcă în grup avem o fată de altă religie și un nene care a ieșit în biserică i-a spus ”Trebuie neapărat să intri în biserică. Așa brad nu mai vezi!” N-a considerat că trebuie să intre în biserică și ne-a așteptat afară. Oricum Dumnezeu e același pentru toți, e unul singur. Fiecare face cum simte. Pe de altă parte Crăciunul este despre simplitate și despre simțire. Bradul plin cu globuri și luminițele, după părerea mea, nu își are locul în biserică. Ok, înțeleg simbolistica bradului, dar cred că ar trebui explicată ca să nu credem că așa se face și să nu mai spunem nimic. Crăciunul e despre bucurie, despre daruri făcute cu dragoste pentru nașterea fiului Domnului, nu despre circul din prezent ;).

De aici mergem direct spre casă cu mare distracție în autocar. Nu prea știu cum a trecut timpul până la Ploiești și apoi până la București!

Mulțumesc ATGR-ului, Deei, pensiunii ”Draga Maria” pentru cazare și colaborare faină, profesoarei și părinților care n-au însoțit și mai ales spiridușilor care sunt niște dulci și faini! Poate vom mai merge împreună și în alte excursii :)!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu