Colegi de tura: Adina, Emil, Mihai, Dan, Cezar
Ne intrebam unde sa margem sa gasim un loc nou pentru amandoi tinand cont de faptul ca duminica Adina le promisese alor ei ca va fi in Valcea! Asa ca am gasit o minune alpina chiar aproape de Valcea: Muntele lui Basarab! De fapt minunea a fost descoperita de bunul meu prieten Dinu Mititeanu cu un an in urma cand, citind scrierile tizului sau valcean Dinu Boghez, a facut o scurta si spectaculoasa incursiune in creasta stancoasa din mijocul padurii.
Incercam sa facem rost de articolul lui Dinu Boghez fara succes si trebuie sa ne multumim cu descrierea turei de pe site-ul domnului Mititeanu (e o descriere foarte buna pentru un munte in care punctele esentiale sunt greu de descris) http://www.dinumititeanu.blogopedia.biz/07-ture-de-vara/muntele-lui-basarab .
Stabilesc cu Adina sa ne vedem in autogara Militari si sa plecam cu autocarul de 17.30 direct pana in Calimanesti. Ea e la timp in autogara si problemele mele de serviciu ma fac sa intarzii 20 de minute. Asta e, trebuie sa astepte! Vorbim la telefon si stabilim sa mergem cu autocarul de 18.30 pana in Valcea si apoi cu altul pana in Calimanesti. Eugen (prietenul Adinei) ne face rezervare la autocar si ne trezim la autocar ca nu ii apare soferului rezervarea. Acceptam doua locuri mai in spatele autocarului si iata-ne in drum spre munte! Mai pove cate ceva si cam in jurul orei 21.00 suntem in Valcea. Adina e in orasul ei si se descurca cu ochii inchisi. Fuge cu un taxi pana in autogara cealalta sa ia un pachet cu mancare de la mama ei (multumim pentru mancarea din care am mancat si in partea solitara a turei). La 22.00 suntem iarasi pe drum in microbul (microbuzul) care ne va duce in Calimanesti. Ce bine e sa fii de-a locului si sa stii toate legaturile! Pana in Calimanesti (in centru) pretul biletului este de 5 lei si soferul accepta ca pentru inca 50 de bani in plus sa ne duca pana la barajul peste Olt (baraj cunoscut indeosebi pentru urcarile in Cozia) (22.45). Trecem barajul si coboram in aval pe malul stang pe platoul ("poiana Bivolari") pe care se afla castrul roman Arutela http://ro.wikipedia.org/wiki/Castrul_roman_Arutela. Suntem insotiti de un catel de la benzinarie care se tot gudura pe langa noi. Cum imi plac mie cateii, ma joc tot timpul cu el si Adina ma cearta pentru asta fiindca stie ca greu vom scapa de el;) Si are dreptate! Cautam un loc mai ascuns langa castru. Vrem sa auzim cat mai putin din zgomotul drumului national. Instalam cortul dupa castrul roman (mi se pareau niste locuri faine chiar in castru, dar nu ne-am incumetat sa "profanam" monumentul). Ciugulim cate ceva din rucsaci si ne retragem la somn. Dragutul caine incearca de cateva ori sa intre in absida peste rucsaci si suntem nevoiti sa il gonim afara. Va dormi langa cort pe partea mea si (posibil) s-a incalzit de la caldura pe care o emanam in timpul noptii.
Ziua 1 -sambata 5.03.2011
Trezirea este de buna voie si soarele ne scalda cortul care se incalzeste repede (cca ora 7.00). Picaturile de condens pleaca mai greu si pe noi inca nu ne deranjeaza. Mancam ceva de dimineata si incepem sa ne strangem bagajele. Cam in jurul orei 10.15 avem bagajele aproape gata si facem o tura castrului pentru cateva poze.
"Unde mergeti, copiii mei?" ne intreaba un calugar ce iesise din chilie.
"Pe muntele lui Basarab!"
"Dar aici nu sunt marcaje!"
"Nu e nici o problema, avem descrierea unui prieten ce a fost anul trecut pe aici si in fond, daca ne pierdem, ne intoarcem pe unde am venit!"
"Apai bine, drum bun si Doamne-ajuta!"
"Doamne-ajuta!"
Pornim la drum pe poteca destul de clara tinand in fata descrierea lui Dinu. Asa cum sunt "indicatiile", dupa circa 5 minute de mers se formeaza doua poteci: una merge inainte si in jos pe valea Postei si cealalta urca in dreapta prin padure. Noi facem dreapta (de subliniat ca tot muntele e nemarcat) si facem pasi in sus prin padure. Catelusa noastra inca are curaj si e mereu in fata. Frigul de dimineata (apropiat de gradele nule) isi mai indulceste putin aripile si chiar ne ofera la un moment dat un prilej sa mai dam jos un cojoc (precum baba Dochia din legendele Olimpului Moldovei). Vedem in fata o sa in dreapta careia (in sensul de urcare) e un mare pinten stancos (cca 11.20) pe care evident nu il putem urca fara echipament adecvat. In stanga lui se vede un perete pe sub care ne gandim sa ajungem intre cele doua "varfuri". Asa ca tinem valea pe panta uneori spre 45 de grade si in serpentine stranse ajungem la baza peretelui. Bun! Acum pe sub perete pana in sa sperand ca am ajuns in creasta principala.
Eh si ce ne facem acum? E putin peste miezul zilei si nu putem inainta. In fata noastra se arunca in jos niste pereti surplombati si creasta principala de fapt este dupa acesti pereti. Analizam un pic situatia si ii spun Adinei solutia vazuta de mine: coboram pe sub perete si in momentul in care e accesibil, coboram in sa si incepem sa urcam mai departe.
"Las rucsacul aici, urc fara si dupa aia tragem rucsacii. Vedem noi ce o fi mai incolo!"
Caprita urca pe niste prize umede si vede in fata un plai.
"Hai ca merge mai incolo!" Ii dau rucsacul ei si il trage pana intr-un caus al stancii, il ia si pe al meu si acum trebuie sa imi gasesc si eu pasii pe "aproape verticala". Nu reusesc sa gasesc prize pe unde a urcat Adina si ma trag putin mai in dreapta de niste copacei rezistenti. E interesant ca pe aici am urcat pe gheata mult mai lejer decat pe prizele ude! Cu o stanca putin peste 90 de grade in brate (ce imi aduce acum aminte de o trecere apropiata de Piscul Baciului din Craiasa) ajung la Adina, ii multumesc pentru ajutor si pornim mai departe pe plai.
"Hai pe fund ca merge!"
Intai coboara Adina si apoi si eu cu "ursul" meu in spate (rucsacul care e printre cei mai de incredere prieteni pe munte!). Parca ar fi o mini-senzatie de roller coaster ;)
Varful urmator pare a fi cel mai inalt. Nu putem urca direct prin niste fisuri verticale si vedem in stanga un horn cu zapada si noroi inclinat la 45-50 de grade. Pornesc incet in fata sapand fiecare treapta cu atentie si o rog pe Adina sa stea la baza hornului pana ajung sus fiindca e destul de friabil. Pasii ma duc repede in capatul hornului si ii spun Adinei sa urce ca e sigur.
"Hai un pic pana pe varf pentru o poza de grup". La 15.45 suntem pe cel mai inalt varf al zilei: varful lui Basarab de 880m! Ne facem o poza "din mana" si cateva spre continuarea crestei. Ce mic e varful si ce efort ca sa ajungem aici! In Norvegia erau o gramada astfel de varfuri extrem de impresionante! Creasta pare sa se termine brusc in niste verticale. Coboram un pic si vedem ca nu putem inainta pe linia principala! Aventura nu s-a terminat! In descrierea avem o coborare prin padure pana intr-o sa impadurita. Vedem saua si testam un horn surplombat cu gheata. Adina se blocheaza in teste si revine la mine putin mai sus.
"Nu se poate pe aici! Ne intoarcem pe sub varf pe brana si incercam o coborare mai incolo!"
Dupa vreo 15 metri dupa varf Adina vede o coborare lina pe zapada si ajungem pe ea la baza hornului ce ne pusese probleme cateva minute mai devreme. Valea impadurita in care am ajuns pare sa incheie abrupturile Basarabului. Adina porneste inainte spre sa si eu ma mai uit o data la verticala care ne-a pricinuit acest ocol. Umbrele padurii ma opresc pentru cateva cadre.
Firul Postei ne duce la vale spre marele rau al Oltului. Mie imi e groaznic de sete (am nevoie in general de multa apa) si Adina ma grabeste un pic:
"Gasim un izvor si bei acolo cat vrei!"
Cum suntem "tineri si nelinistiti", nu stam in banca noastra sa ocolim cheile din aval dupa cum ne sfatuieste dl Dinu in descriere. Cugetam noi ca putem sa intram in chei si sa coboram cat se poate pe firul apei. La inceput cheile sunt lejere si inaintam fara probleme. Ocolim o prima cascada pe stanga apei si intr-un loc mai linistit al apei vedem si un izvor pe stanga. Suntem pe acelasi versant si dupa ce coboara Adina la apa, eu alunec pe frunze cativa metri si ma trezesc cu picioarele in apa la baza unui izvor.
"No acum poti bea! :D"
Revenim in firul principal si dam de niste picioare de capra neagra ciopartita. Se vede ca aici a fost o lupta pe viata si pe moarte dupa petele de sange din jur. Ne facem iarasi curaj sa mergem pe firul apei si trecem pe langa vreo 2-3 saritori mai mici pana la o alta zona plata a apei. Aici marea surpiza (pe care de altfel o banuiam!): o saritoare mult mai mare de vreo 20 de metri ne taie tot elanul tineresc! Clar nu avem cum sa ne aruncam in gol si trebuie sa ne intoarcem iarasi sa o ocolim pe dreapta. Ne gasim cu usurinta poteca pana pe un mic ponton dupa saritoare si gasesc o pozitie din care sa va pot arata cam cum arata caderea de apa. Vad si un revolver stancos care imi aduce aminte de "Revolverul" din capatul crestei Arpaselului.
La 18.30 iau hotararea decisiva: urc singur pana la Stanisoara pe intuneric si pun cortul. Adina ma sustine cu tot sufletelul ei, cu mancarea ramasa (ca ea se duce acasa si nu mai are nevoie de mancare) si cu frontala (asta ca sa nu ma chinui eu cu telefonul si cu frontala mea mai slaba). Ii multumesc mult pentru companie si ne promitem sa vorbim mai pe seara cand oi avea semnal.
Catinel trec barajul (19.00), fac stanga spre manastirea Turnu pe BR-BA. In 20 de minute ajung la manastire pe drumul cunoscut si, in cantecele calugarilor, trec pe langa manastire si imi umplu sticlele cu apa pentru ziua pe care o sa o mai am de parcurs. La 19.45 am rezervoarele pline si incep sa urc prin amintiri spre manastirea Stanisoara.
Ziua 2 - duminica 6.03.2011
Peste noapte vantul a inceput sa isi faca de cap. Daca aseara erau doar adieri subtirele, parca toate furtunile din lume s-au adunat asupra Coziei. Zona in care se afla cabana s-a pierdut intr-o mare alba de nori ce se rotesc cu o viteza de nedescris si parca nu lasa pe nimeni sa plece de acolo. Exact acelasi lucru s-a intamplat si cu prietenii mei, Emil, Mihai si Dan care mai stau in cabana pana la linistirea vremii de afara (abia la ora 13.10 au plecat de la cabana pe Turneanu). Nici aici jos la Stanisoara vantul nu e mai calm. Pe la ora 23.30 si mai apoi pe la 2.00 au fost niste rafale asa cum nu s-au mai vazut pe aici. Marturia asta vine de la un enorias care vine de multi ani la Stanisoara si a fost uimit cum de am rezistat eu in cort la dezlantuirea naturii. Apai pentru mine chiar o fost vreme faina! Spre dimineata o rafala de vant nu ma mai lasa sa dorm. Putin dupa ora 6.30 vantul bate asa de tare incat (asta si datorita "prostiei" mele) e cat pe ce sa imi zboare tenta exterioara de la cort! Fiindca aseara a fost liniste (dinaintea furtunii) nu am mai legat si ancorele de la cort, ci doar tarusii de la bete si de la tenta. Si cum nu ma asteptam, am dormit in conditii de iarna cu tarusi de vara mici si instabili! Dimineata vantul mi-a scos aproape toti tarusii din zapada si chiar pe unul din ei nu l-am mai gasit. Trecut la capitolul "Pierderi nesemnificative" :D! M-am hotarat sa imi iau cat de curand tarusi de iarna!
Intr-o pauza de vant imi reancorez tenta exterioara si ma bag in sac unde motai cam pana pe la ora 9.30. In fond nu am nici o graba fiindca intalnirea la masina prietenilor trebuia sa fie la 12.30-13.00. Mananc cateva napolitane, beau niste apa si ma grabesc sa strang cortul cat am o pauza de "adiere". Asa ca in 20 de minute am bagajele facute si sunt gata de plecare. Fac cateva poze in jur si pornesc pe drumul ce coboara spre valea Pausa.
Cu multumiri tuturor colegilor de tura si a celor ce m-au insotit cu gandul (in special bunilor prieteni Dinu Mititeanu, Dia si Dan si altor colegi si prieteni in Pasiune), va invit pe toti sa vedeti minunile ascunse ale acestei frumoase tari!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu