miercuri, 23 mai 2012

Noaptea muzeelor in Bucuresti 19 mai 2012

Noaptea muzeelor in Bucuresti 19 mai 2012

Ca in fiecare an, in Bucuresti si in cateva orase din tara se organizeaza "Noaptea muzeelor" (pornind de la conceptul francez). Mai multe informatii sunt de gasit la http://www.noapteamuzeelor.ro/ . In acest an vroiam sa ajung la muzeele/expoziile nou incluse in program si pana la urma s-a concretizat intr-o scurta vizita la Arhivele Nationale (http://www.noapteamuzeelor.ro/2012/05/10/arhivele-nationale-ale-romaniei-3/) la expozitia "Viata urbana in Moldova si Muntenia, 1830-1916 ", Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" (renovat si redeschis anul trecut) (http://www.noapteamuzeelor.ro/2012/05/11/muzeul-national-de-istorie-naturala-%E2%80%9Egrigore-antipa%E2%80%9D/) si Muzeul national "George Enescu" (http://www.noapteamuzeelor.ro/2012/05/10/muzeul-national-%E2%80%9Egeorge-enescu%E2%80%9D-4/).

Intre "obiective" gasiti primele cadre de mai jos surprinse pe strazile Bucurestiului spalate de ploaia continua!




Inceputul noptii a fost deschis de o vizita nocturna in parcul Carol dupa ploaie si renuntarea la Muzeul National Tehnic "Dimitrie Leonida" datorita cozii imense de la intrare.


Din acelasi motiv am renuntat si la Galeria Nationala de Arta si la Biblioteca Centrala Universitara "Carol I".
Facem o scurta vizita la Arhivele Nationale si apoi prietenii mei (Gabi si Mihai) se retrag spre casa. Eu ma plimb prin Bucuresti cu autobuzul special dedicat Noptii Muzeelor si cobor la Piata Victoriei doritor de a vedea Muzeul Taranului. E inchis si ma hotarasc pe moment sa merg la Antipa.


Desi mai fusesem de cateva ori la Antipa, m-am gandit ca e o ocazie de a vedea muzeul restaurat dupa trei ani de eforturi ale oamenilor de stiinta ce lucreaza acolo. Si efortul lor e demn de lauda: vechiul muzeu Antipa se ridica acum la standardele muzeelor europene de calibru!









Tarziu in noapte (3.00) am avut parte de incantatoare compozitii ale lui George Enescu in casa memoriala (palatul Cantacuzino construit in 1901-1903 de Grigore Cantacuzino "Nababul" si acum sediu al Uniunii Compozitorilor din Romania) si de o inedita si extraordinara expozitie de pictura a Ralucai Turliu Cobilanschi in aula palatului. Creatiile ascund foarte multe ganduri subtile ce se concentreaza pe ideea muzicalitatii mintii umane, a comunicarii nocturne, a treimii gand-sunet-eliberare si a ferestrelor sufletului!

 



Imaginatia mi-a fost alintata de cateva creatii expuse pe gardul casei Monteoru de pe Calea Victoriei (monument istoric refacut de catre arhitectul Ion Mincu si de inginerul Nicolae Cutarida in 1887-1889 in stil eclectic) unde se afla sediul Uniunii Scriitorilor din Romania ("Telefonul din coltul strazii" de Cristian Popescu, "Omul de pe casa" de Ioan Flora si "Pentru ca scrie poeme" de Aurel Dumitrascu).

O noapte plina de frumos in ciuda agitatiei citadine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu